Deel dit artikel ‹ Terug

Kerkdorp Haps hartveilig

Geplaatst op: vrijdag 19 oktober 2012


Land van Cuijk - "Kerkdorp Haps is hartveilig", zegt een vrolijke Theo van den Elzen van Dorpsraad Haps. Mede dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Cuijk heeft hij afgelopen woensdag samen met Toon Hermsen van Stichting Kies voor Leven en Marius van Daal een AED in een beveiligde en verwarmde buitenkast geplaatst bij het in Haps alom bekende Autobedrijf van Daal aan de Kalkhofseweg 41 a/b. Haps heeft nu vier AED’s, waarvan twee 24 uur bereikbaar. Zie hier het bijgewerkte overzicht: http://www.kiesvoorleven.nl/aed_locaties.html 

"Hartveilig", houdt in dat buurtbewoners die een circulatiestand (hartstilstand) overkomt binnen de vereiste zes minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd kunnen worden door gecertificeerde burgerhulpverleners. Gecertificeerde vrijwilligers die een opleiding reanimatie hebben gevolgd met behulp van een Automatische Externe Defibrillator (AED) en die zich hebben opgegeven als burgerhulpverlener bij AED-Alert, binnenkort HartslagNU. De vrijwilligers staan 24 uur per etmaal en zeven dagen in de week klaar om hulp te bieden.

Om voldoende 24 uurs bereikbare AED's te krijgen in het straatbeeld van de Gemeente Cuijk heeft het College van Cuijk recentelijk opnieuw weer een bedrag van 18.500,- euro beschikbaar gesteld. Eerder werd door de gemeente Cuijk namelijk via een zogenoemde AED stimuleringsregeling al een flink bedrag geïnvesteerd in het project “Cuijk Hartveilig”. De gemeente wil hiermee bereiken dat er náást voldoende 24 uur toegankelijke AED's op zes minuten plekken óók voldoende gecertificeerde hulpverleners beschikbaar zijn.

Voor meer informatie kun je terecht bij Toon Hermsen van Stichting Kies voor Leven, tel. 0485 451848 of bij Maria Thijssen van de Gemeente Cuijk, tel. 0485 396600.