Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeerse Vaart Immaterieel Cultureel Erfgoed

Geplaatst op: dinsdag 16 oktober 2012


Op zaterdag 13 oktober is de Boxmeerse Vaart uitgeroepen tot Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed en geplaatst op de nationale lijst. Dit gebeurde op een grote Manifestatie Immaterieel Erfgoed gehouden in het Fort Voordorp te Utrecht. Deze uitverkiezing is een resultaat van vijf jaar hard werken om de Boxmeerse Vaart als Nationaal Immaterieel Erfgoed erkend te krijgen.

Samen met het Bloemencorso te Zundert en het Sint Maartenberaad uit Utrecht viel deze grote eer te beurt aan de Boxmeerse Vaart. Een internationale toetsingscommissie heeft zich op 12 oktober over de eerste zeven Nederlandse aanvragen gebogen. Drie haalde met glans de toets der citeria.

Het is een grote erkenning voor de Boxmeerse Vaart als een oeroude Boxmeerse Traditie en een sociaal, cultureel, historisch, religieus erfgoed en monument.

Schouderklop
Deze erkenning is een enorme schouderklop voor de meer dan 250 Vaartvrijwilligers maar ook voor deelnemers aan de Vaart die telkens jaren meedoen en zich daarbij inzetten om deze waardevolle traditie te behouden.
De uitverkiezing was een complete verrassing voor de Boxmeerse delegatie die zeer regelmatig betrokken is bij manifestaties van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (NCVIE) te Utrecht. De Boxmeerse Vaart was op 13 oktober samen met 130 andere tradities aanwezig met een grote tentoonstelling op de manifestatie van de NCVIE.
Bij monde van de bezielende directeur van NCVIE, Ineke Strouken werd de erkenning van de Boxmeerse Vaart in een zaal vol deskundigen, enthousiastelingen, immaterieel erfgoeddragers en de secretaris van de UNESCO wereldkundig gemaakt. DE compleet verraste secretaris/penningmeester van de Boxmeerse Vaart mr. Wim Goossens mocht de korte laudatio aanhoren en ontving bloemen uit handen van de Secretaris van de UNESCO.

Inlichtingen Mr.
Wim Goossens
Boxmeerse Vaart
0485-574251

De nationale erkenning is gebaseerd op het UNESCO verdrag dat door Nederland in augustus heeft geratificeerd.