Deel dit artikel ‹ Terug

Wandelweekend Duits Lijntje

Geplaatst op: vrijdag 28 september 2012


Het weekend van 6 en 7 oktober wordt een weekend vol activiteiten langs het spoor in Mill - Haps - Volkel.

In het weekend van 6 en 7 oktober aanstaande vindt de 2de editie van het Wandelevenement Duits lijntje plaats tussen de plaatsen Haps en Volkel. Drie locaties aan deze route kunnen tijdens de wandeling worden bezocht. Bij Huistheater De Steenakker in Haps en Bezoekerscentrum De Steltenberg kun je tussen 10.00 en 17.00 uur terecht voor verse koffie of een drankje met lekkernijen en daar is ook informatie over het Duits Lijntje te vinden. Huistheater De Steenakker heeft activiteiten voor het hele gezin zoals film en presentaties over het Duits lijntje en kleinkunst zangeres Marij van de Boom uit Oss treedt daar op. Bij de Nieuwenhof is op beide dagen een streekmarkt in het kader van ‘De Week van de Smaak’ te bezoeken. Open vanaf 11.00 uur.

Wandelen met activiteiten
De wandelroute loopt over de oude spoordijk tussen Haps, Mill en Volkel. De genoemde locaties dienen als start- en eindpunt. Je kunt de wandeling zo lang (of kort) kan maken als jezelf wilt. De afstanden tussen de locaties zijn 6 km, in het totaal dus 12 km en heen en weer is dat 12 of 24 km. Dat zijn afstanden die in één dag te bewandelen zijn. Er zijn activiteiten voor kinderen zoals spelen met modeltreinen; een foto-expositie van oude spoorstations in Bezoekerscentrum De Steltenberg; verhalen over het spoor in Huistheater De Steenakker en, als je wilt, wandelen onder leiding van een natuurgids. Mocht je twee dagen voor deze wandeling willen uittrekken dan is een overnachting tussen de schapen bij De Nieuwenhof een mogelijkheid. Deelname aan het wandelevenement is gratis. 
Kijk op: www.wandelweekendduitslijntje.jouwweb.nl en link door naar de
deelnemende locaties voor meer informatie over het programma.

Economische betekenis
Het Duits Lijntje heeft tussen 1873 en 1910 gezorgd voor economische ontwikkeling in Noord Brabant. Het spoortraject liep van Boxtel naar Wesel (Dld) en maakte onderdeel uit van een internationale route van Londen naar Sint Petersburg. Er bestaan veel verhalen over leven, werken en wonen aan het spoor. Over deze oude tijden zijn veel foto’s bewaard gebleven. In 1983 verdwenen met het goederen vervoer tussen Uden en Veghel langzaamaan de spoorbielzen en werd de spoordijk een natuurgebied. Nu is het een ecologische verbindingszone voor plant en dier en een bijzondere wandelroute voor de regio. Op sommige stukken na is het hele traject te bewandelen.

Informatie
Langs het traject staan informatiezuilen over het Duitse lijntje en in het bijzonder de plek waar je op dat moment bevindt. Bij de deelnemende locaties kun je gratis een wandelkaartje meenemen. Nieuw voor mobiele telefoons is de te downloaden AbelLife app, met heldere navigatie en tips en wetenswaardigheden die men tijdens het wandelen kan bekijken. Het systeem werkt 100 % offline. Download de gratis AbelLife app en koop eenmalig de bundel Duits lijntje. Zie www.abellife.nl. Ook zijn voor deze app vouchers te koop bij bezoekerscentrum De Steltenberg in Volkel.

Toekomst voor het Duitse lijntje
Het lijntje heeft een cultuurhistorische waarde en is opgenomen in de historische kanon van Nederland. Voor het Duitse lijntje zijn voortdurend nieuwe plannen en projecten in ontwikkeling. De Steltenberg is een bezoekers - en informatiecentrum waar veel kennis is te verkrijgen over het Lijntje en het natuurgebied. De Nieuwenhof is een groepsaccommodatie waar je kunt overnachten en samen met een herder kunt wandelen tussen een schaapskudde in het gebied van het Duits lijntje. Huistheater De Steenakker heeft onlangs een officiële status gekregen en is bezig met het ontwikkelen van openbare theater - , kunst en cultuurprogramma’s over het Duits Lijntje. Het wandelweekend Duits Lijntje is een jaarlijks terugkerend evenement dat telkens in het eerste weekend van oktober plaatsvindt. Ieder jaar zullen nieuwe ondernemers langs de route gezocht worden om deel te gaan nemen aan dit wandelevenement. De wandelroute zal dus steeds langer worden en in de toekomst doorlopen naar Wesel in Duitsland.