Deel dit artikel ‹ Terug

Meester Kanamori bezoekt de Bonckert

Geplaatst op: vrijdag 24 augustus 2012


Boxmeerse leerkrachten ontmoeten Japan’s bekendste leerkracht! 

Op dinsdag 4 september bezoekt Toshiro Kanamori, Japans bekendste leerkracht, zijn collega’s van basisschool de Bonckert in Boxmeer. Toshiro Kanamori geniet wereldwijd bekendheid vanwege zijn rol in de internationaal bekroonde documentaire ‘Children full of life’ (2003).
Kanamori geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander en het collectief.

Meester Kanamori gaat op de Bonckert in gesprek met de leerkrachten en hij bezoekt er groep 6-7. Groep 6-7 is de klas van zijn Nederlandse collega Ellen Emonds. Zij en haar collega’s zagen zijn documentaire enkele jaren geleden tijdens een studiedag en omarmden unaniem Kanamori’s uitgangspunten. Ellen Emonds is een jonge, bevlogen en deskundige leerkracht. Zij publiceert al enkele jaren lezenswaardige artikelen en columns in onderwijsvakbladen en inspireert daarmee veel andere leerkrachten. Onlangs werd zij genomineerd voor de eervolle titel ‘leerkracht van het jaar 2012’. Voor de leerkrachten van de Bonckert is het een grote eer en een blijk van waardering en erkenning dat zij door een gerenommeerd onderwijsinstituut zijn uitgenodigd om op 4 september gastheer te zijn van meester Kanamori.
’s Middags reizen de leerkrachten, samen met hun stagiaires en ouders van de MR en de ouderraad naar Eindhoven om een groot symposium met hun Japanse voorbeeld bij te wonen.

Het fenomeen Kanamori
Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, is tussen 3 en 12 september in Nederland. Duizenden leraren en schoolleiders gaan hem ontmoeten in een tiendaagse schoolreis langs meer dan vijftien steden. Kanamori maakt verbinding, draagt leerlingen verantwoordelijkheid op en weet een sfeer te creëren waar ieder kind tot zijn recht komt.

Toshiro Kanamori is een fenomeen, sinds in 2003 de DVD ‘Children full of life’ verscheen over het werk van deze bijzondere leraar. Çhildren full of life’ is een beeldverslag van de dagelijkse praktijk van Kanamori met de kinderen van zijn groep 6 in het Japanse Kanazawa. Mr. Kanamori blijkt een inspirerende, authentieke leerkracht die tegen de conservatieve Japanse stroom in verbondenheid creëert met zijn leerlingen.

Meester Kanamori ontving in 1997 een onderwijsprijs voor zijn werk en filosofie. Een gesprek met hem is een indringende, emotionele belevenis. Hij beschrijft essenties van zijn handelen en de verantwoording ervan. Klik hier voor de film. 

Onderwijsprijs
Toshiro Kanamori studeerde pedagogiek en filosofie aan de faculteit Sport van de universiteit van Kanazawa. Hij is een van de weinigen die na de tweede wereldoorlog de lijn van de ‘vrije leerkrachten’ heeft voortgezet. Hij constateerde dat relaties verhardden en dat het aantal schooluitvallers en zelfdodingen in Japan schrikbarend toenam. Hij werd als filosoof uitgedaagd om met kinderen te gaan werken en geïnspireerd door met name de Zwitserse armenopvoeder en onderwijsvernieuwer Pestalozzi. Hij vertaalde diens zienswijze naar de Japanse context.

Als één van ons niet gelukkig is, is niemand het
Kanamori wil kinderen die zelf kunnen denken en goed voor zichzelf en voor anderen zijn. Vanuit zijn cultureel historisch besef, het zicht op maatschappelijke tendensen en een studie van de ‘vrijdenkers’  formuleerde hij zijn waarden en waarheden. Kanamori weet als geen ander dat omstandigheden veranderen en vaak niet te bepalen zijn. Twee kinderen van hem stierven als baby. Hij raakte niet verbitterd, maar besefte dat het leven waardevol is en het de moeite loont om het zo gunstig mogelijk te beïnvloeden. Écht genieten en gelukkig zijn is het hoogst haalbare.

Omdat aandacht voor en inleven in elkaar ‘op het rooster staan’, kan Kanamori zijn levenslessen naar zijn leerlingen dan ook in één zin uitdrukken: “Als één van ons niet gelukkig is, is niemand het.”

‘Voor elk individuele talent geldt dat het zich pas maximaal kan ontplooien als het zich veilig voelt in een team en afweergedrag niet nodig is. Dat geldt een topsporter en evenzeer een kind in een klas. Op basis van zijn enorme persoonlijkheid en levenskunst reikt 'coach' Kanamori in dit prachtige boek tal van tools aan om voor dat veilige klimaat te zorgen.’
Foppe de Haan, voetbalcoach

‘Deze levenslessen illustreren op onnavolgbare wijze dat we leren voor het leven en niet voor de school. Het boek is een aanrader voor wie wil blijven kijken in kinderogen als spiegel van de ziel en zich niet laat verstrikken in louter statistieken’.
Kete Kervezee, voorzitter PO-Raad

Kanamori laat je nadenken over wat de rol van onderwijs moet zijn in een wereld waarin alles snel en fundamenteel verandert. Onze kinderen opleiden voor banen waarvan we niet weten of ze in de nabije toekomst nog bestaan, is niet erg praktisch. Bij meester Kanamori worden kinderen opgeleid voor het leven waarbij de enige zekerheid hun eigen kern is’.
Tex Gunning, lid raad van bestuur AkzoNobel

Met vriendelijke groet,
Gérard Zeegers
Directeur o.b.s. de Bonckert

De Kanamori-week
De komst van Toshiro Kanamori maakt in Nederland veel los. Meer dan 30 onderwijsorganisaties wilden hem graag ontvangen. Het resulteerde in een ‘schoolreis’ langs vijftien steden. Met elkaar zorgen we voor een week vol inspiratie en een ander perspectief op onderwijs, met het kind en zijn eigen ontwikkeling als uitgangspunt.

Mr. Kanamori bezoekt schoolleiders, leraren, opleidingen, bestuursraden, onderwijsadviseurs en natuurlijk kinderen. Hij geeft lessen, verzorgt lezingen en ontmoet een aantal bekende en betrokken Nederlanders. In het weekprogramma delen we inzichten en goede voorbeelden, voeren we discussie en zetten we stappen op weg naar een voor kinderen goede onderwijspraktijk.

Toshiro Kanamori is bekend van de internationaal bekroonde documentaire Children Full of Life, die door miljoenen mensen is bekeken en eerder door de RVU uitgezonden. De film van 50 minuten is structureel onderdeel geworden in een aantal onderwijs- en leerprogramma’s. Hij kreeg al eens eerder aandacht via Jaap van Zweden in het programma Zomergasten.

Op woensdagmiddag 5 september is er in Driebergen gelegenheid voor een persoonlijke ontmoeting. Dan vindt ook de officiële presentatie plaats van het boek ‘Levenslessen van meester Kanamori’ dat – als voorpublicatie - op aanvraag beschikbaar is.
Zijn boek ‘Levenslessen van meester Kanamori’ - een uitgave van hetkind - is door een aantal prominenten als een waardevolle publicatie ontvangen. Op 5 september (15.00 uur) vindt de officiële presentatie plaats. Op 5 september starten we met een korte boekpresentatie. Daarna is er een dialoog tussen Mr. Kanamori en ongeveer 20 leraren. Waarna er voor u gelegenheid is voor vragen. Wilt u hierbij zijn of heeft u interesse om verslag te doen van deze happening? Neem dan contact op met ons, zodat we rekening kunnen houden met uw aanwezigheid. In de bijlage zit een eerder verstuurd persbericht.

Naast het boek is er ook een onderwijskrant samengesteld en mogelijk gemaakt door alle partners van deze Kanamori-reis. In 40 pagina’s wordt een brug geslagen tussen thema’s uit de klas van Kanamori en de onderwijsvragen van nu. Deze krant kunnen we u ook tevoren sturen.

De komst van Mr. Kanamori naar Nederland is mogelijk gemaakt op initiatief van HETKIND.ORG i.s.m. met Ingrid Helsloot van de Stichting Checkitin! 

HETKIND is een representatie van een visie op onderwijs waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat. Deze visie krijgt handvatten door middel van zeven leidende principes, de uitgangspunten. Het is tevens de plek waar leraren, schoolleiders, ouders, wetenschappers, ondernemers en andere betrokkenen elkaar vinden, inspireren en legitimeren bij het maken van een goede onderwijs- en opvoedingspraktijk.
Op www.hetkind.org komen theorie en praktijk samen. Alle artikelen, filmpjes en columns worden aangedragen vanuit eigen, persoonlijke betrokkenheid. Iedereen die zich aansluit op de website wordt zichtbaar en sympathiseert met de uitgangspunten.