Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing over Zen Boeddhisme in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: vrijdag 24 augustus 2012


Op woensdagavond 29 augustus a.s. verzorgt Frans Klerkx in Museum Het Petershuis een lezing over Zen. De oorsprong van het Zen boeddhisme, zoals dat in deze tijd wordt gepraktiseerd in de Westerse wereld, ligt in India, waar het Boeddhisme ongeveer 250 jaar geleden ontstond. Zen is de Japanse variant van Ch'an, een vorm van Boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Door middel van deze meditatievorm wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Frans Klerkx (Mill, 1932), kunstenaar uit Gennep, is al meer dan 25 jaar een toegewijd beoefenaar van Zen. Hij zal zijn toehoorders enige inzichten in Zen verschaffen, hoewel eigenlijk alleen de werkelijke Zen-ervaring tot écht inzicht kan leiden. Frans Klerkx zal na de pauze binnen zijn lezing ruim de tijd nemen om in te gaan op vragen of discussiepunten uit het publiek.

Aanvang van het programma is 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,50 euro, inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst en toegang tot de huidige expositie ‘Poëtische Verbeelding’, waarvan ook kunstwerken van Frans Klerkx deel uitmaken. De lezing biedt plaats aan maximaal 50 bezoekers. Geïnteresseerden kunnen tijdens de openingstijden aan de balie van Museum Het Petershuis vooraf een plaats reserveren. Niet-gereserveerde zitplaatsen blijven beschikbaar tot de avond van de lezing. Vrienden van het museum hebben op vertoon van de Vriendenpas gratis toegang. In verband met de veiligheid: vol is vol! Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Zie voor de laatste berichten: www.museumhetpetershuis.nl.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. De expositie ‘Poëtische Verbeelding’, met plaatplastieken van Frans Klerkx en schilderijen van Joep de Bekker, is te bezichtigen van zondag 26 augustus a.s. tot en met zondag 23 september. Nadere informatie over het programma is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.