Deel dit artikel ‹ Terug

RoBa opent het nieuwe seizoen op zondag 2 september om 14.00 uur ;

Geplaatst op: vrijdag 24 augustus 2012


RoBa opent het nieuwe seizoen op zondag 2 september om 14.00 uur ;

Carla de Korte uit Nootdorp met schilderijen:
Elke Wijnhoven uit Nijmegen met beeldhouwen:
Imke Beek uit Malden met papier-maché:

Carla heeft een vrije manier van schilderen en ze haalt haar inspiratie uit de natuur. Het vastleggen van ‘ typerend licht’ en ‘sfeerimpressies’ doet ze het liefst in aquarel- of olieverf op waterbasis. Ze houdt van vloeiende, verlopende kleurvlakken en de werking van het licht, vooral binnen waterpartijen en landschappen. Goede voorbeelden hiervan zijn; het bosven, het meertje, beekje in Drenthe, Vlissingen, meer op de Veluwse heide en de vele buitenlandse landschappen. Hierbij schroomt ze niet om de werkelijkheid naar haar eigen hand te zetten en de fantasie de vrije loop te geven. In de zomer schildert ze vaak buiten op locatie, meestal in de buurt van een waterpartij.

Ook Imke laat zich inspireren door de natuur. De natuur manifesteert zich in verschillende verschijningsvormen en processen. Boeiend is de jaarlijkse cyclus, de snel opeenvolgende en wisselende groeiprocessen, ontluikende takken, beschermbladeren om bloemen en kernen.
Het gaat om de verschillende contrasten zoals; dood en levend, harde basten om zachte inhouden , stekelig of fluweelzacht, verweerde zaaddozen, maar ook groeiwijzen recht of gebogen. De alledaagse materialen vormen de basis van haar werk, zoals ijzerdraad, takken, papier, lijm en gaas. Alles wordt beschilderd in bij de natuur passende kleurenvariatie. De objecten en installaties vormen niet allen een geheel met de omgeving, maar zoeken en creëren een spanningsveld met de zelfde omgevingsvormen. Beheerst de mens de natuur of de natuur de mens, hoe lang blijft de natuurlijke cyclus bestaan?

Elke heeft na het proeven en uitproberen van allerlei kunstdisciplines in 1995 gekozen voor het beeldhouwen. Vanaf die tijd is het maken van stenen beelden, beelden van aluminiumcement en 3D objecten van mozaïek haar passie. Het materiaal waarmee ze werkt heeft zijn eigen uitstraling en uitvoeringswetten. Ze probeert daar haar eigen creativiteit aan toe te voegen, zodat er een nieuw geheel ontstaat. Zowel abstract als figuratief en vervorming van de werkelijkheid komen in haar werk voor. Het is het moment dat bepaald wat de boventoon gaat voeren.
Het plezier in het creëren blijft voorop staan.