Deel dit artikel ‹ Terug

Sint Anthonis Kunstdorp 2012

Geplaatst op: vrijdag 24 augustus 2012


Zondag 2 september is het weer raak: voor de 8e keer wordt het centrum van Sint Anthonis omgetoverd tot een “internationaal kunstdorp”.

Altijd op de eerste zondag in september naar Sint Anthonis.

Professionele kunst uit binnen- en buitenland, in alle voorkomende disciplines, verzameld in het centrum van Sint Anthonis én in de hal van het gemeentehuis. Er zullen schilderijen hangen op pleinen, in het gemeentehuis, in tenten overal staan beelden opgesteld, er is installatie- en videokunst, fotografie en een demonstratie bronsgieten (nieuw); en dat allemaal van hoge (uitsluitend professionele) kwaliteit. Als slagroom op de taart vinden er doorlopend muziekoptredens en poëzievoordrachten plaats. Nieuw is een wijnproeverij midden op de Brink.

De 8e internationale kunstmanifestatie start om 11.00 uur op de Brink met de presentatie van werk van naar verwachting meer dan 60 kunstenaars. Voor lijst deelnemende kunstenaars: zie www.kunstkring.com

Demonstraties bronsgieten
Bronsgieterij Custers uit het Limburgse Grathem geeft een aantal demonstraties bronsgieten op 2 september. Er worden dus voor uw ogen een aantal beelden van verschillende kunstenaars gegoten. Hoe gaat dit in zijn werk?

Bij het bronsgieten wordt een gietmal volgegoten met vloeibaar brons. Het brons heeft tijdens het gieten een temperatuur van ongeveer 1150 graden. De holle ruimte in de gietmal is ontstaan doordat het wassen beeld uit de vorm is weggesmolten. Na het gieten wordt de gietmal voorzichtig kapotgeslagen en komt het bronzen beeld tevoorschijn. Het beeld wordt snel afgekoeld in water waardoor de mooie rode giethuid ontstaat. Maar, meer uitleg op zondag 2 september.

Wijnproeverij en horeca
De horeca rond de Brink is vanaf 11.00 geopend en, werkt het weer een beetje mee, dan worden de bestaande terrassen flink uitgebreid, zodat u regelmatig een pauze kunt nemen voordat u uw route langs alle kunst voortzet.

Een locale onderneemster, Louise le Roux, laat u genieten van heerlijke Zuid Afrikaanse wijnen en hapjes.

Brink: verzamelplaats kunst en ontmoetingsplaats kunstliefhebbers
De Brink is op die dag weer een verzamelplaats voor kunst uit binnen- en buitenland.

Professionele kunst in witte tenten waarin kunstenaars kunstwerken presenteren. Met nadruk presenteren want het gaat hier niet om een kunstmarkt!

De Brink is echter ook een ontmoetingsplaats. Het is de bedoeling dat kunstenaars, naast de presentatie van hun werk, contacten leggen en een gesprek aangaan met het publiek over kunst en alles wat daarbij hoort. Deelnemers hebben een opleiding in de kunst en (of) een jarenlange beroepspraktijk in kunst opgebouwd. Heel het jaar door zijn leden van de Kunstkring hard op zoek naar deze deelnemers. In een kleine commissie bespreken zij de vondsten. Dan beslist de commissie wie ze wel of niet aanschrijven en zo wordt de kwaliteit bewaakt. Sint Anthonis wil zich echt onderscheiden van andere kunstmarkten en is dus kritisch bij de keuze.

Wie gevoelig is voor een warme, gezellige sfeer, en behalve drank en spijs ook cultuur wil happen mag 2 september niet missen!
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ben Vollenberg (tel. 0485 -38 28 11) of kijken op www.kunstkring.com

De Kunstmanifestatie op zondag 2 september a.s. geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is geheel gratis. Alle terrassen zijn open en er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving van de pleinen en het gemeentehuis in Sint Anthonis. Voor mensen die met de fiets komen: een vriendelijk verzoek om geen fietsen op het manifestatieterrein te plaatsen.