Deel dit artikel ‹ Terug

Lezing over de Romeinse Maasbrug tussen Cuijk en Middelaar

Geplaatst op: vrijdag 27 juli 2012


Museum Het Petershuis Presenteert Lezing over de Romeinse Maasbrug tussen Cuijk en Middelaar 

Op woensdagavond 8 augustus a.s. verzorgt Drs. Boudewijn Goudswaard in Museum Het Petershuis een lezing met als titel ‘Het verhaal van een onverwachte ontdekking onder water’. Van 1991 tot 1993 was Drs. Goudswaard, onderwater-archeoloog, als projectleider nauw betrokken bij de opgravingen van de laat Romeinse Maasbrug tussen Cuijk en Middelaar.

Het hout dat voor deze laat Romeinse Maasbrug werd gebruikt kon begin jaren negentig door middel van dendrochronologisch onderzoek worden gedateerd. Daaruit is gebleken dat omstreeks 340 Romeinse militairen begonnen aan de bouw van een brug over de Maas bij Cuijk. Dertig jaar later hebben er herstelwerkzaamheden plaatsgevonden. De restauratie van ca. 370 past in het beleid van keizer Valentinianus I, die opdracht had gegeven alle grensversterkingen in optimale staat te brengen. De brug rustte op stenen pijlers die gebouwd waren op houten funderingspalen, voorzien van smeedijzeren paalschoenen. Bij de opgravingen tussen 1991 en 1993 werden grote steenblokken en vele houten palen van de brugpijlers teruggevonden. 

Aanvang van het programma is 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,50 euro, inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst en toegang tot de huidige expositie ‘Burchten en kastelen aan de Niers’. De lezing biedt plaats aan maximaal 50 bezoekers. Geïnteresseerden kunnen tijdens de openingstijden aan de balie van Museum Het Petershuis vooraf een plaats reserveren. Niet-gereserveerde zitplaatsen blijven beschikbaar tot de avond van de lezing. Vrienden van het museum hebben op vertoon van de Vriendenpas gratis toegang. In verband met de veiligheid: vol is vol! Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Zie voor de laatste berichten: www.museumhetpetershuis.nl.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over het programma is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.