Deel dit artikel ‹ Terug

Laatste maand 'PaardenPassie' op Tongelaar.

Geplaatst op: donderdag 5 juli 2012


Paarden staan centraal in de expositie ‘PaardenPassie’op kasteel Tongelaar in Mill. Deze expositie beelden en schilderijen is alleen nog deze maand te bezichtigen. De kunstenaars Sylvia van Noye uit Grave en Ellen Welten-Louwers uit Oss zijn gedreven paardenmensen.

Sylvia van Noye leeft haar passie voor paarden als paardenfluisteraar, coach en trainer van mens en paard met haar bedrijf Hippodroom. In deze expositie deelt zij dit diepe contact en de ervaringen als coach in levensgrote schilderijen. Verlicht en verbonden worden mens en paard de overgave aan elkaar en de natuur verbeeld. De natuurlijke beweging van de actie en de vage grenzen tussen figuratie en abstract maken het aanschouwelijke als de beleving van een momentopname.

De onderwerpen zijn deels herkenbaar maar geven ook royaal baan aan de vrije interpretatie. Het kleurgebruik is genuanceerd en van natuurlijke aard. De beweging en arcering bestaande uit verschillende transparante lagen, smeden het geheel tot een uitbundige beweging. Het licht speelt door het werk en brengt het beeld tot leven.
www.beeld-werk.com

Ellen Welten-Louwers uit Oss is al 32 jaar kunstenares. Direct na haar vooropleiding Moa tekenen en handvaardigheid in Tilburg startte ze naast het lesgeven als zelfstandig kunstenares.

Ellen vindt haar inspiratie bij paarden en ballet. De gratie, elegantie en beweging spreken haar aan. Beide onderwerpen lenen zich uitstekend om emoties uit te beelden. Soms wordt met enkele lijnen een beweging weergegeven. Accenten in gepolijste vlakken geven de sculpturen meer vaart. Een juiste anatomie of uitdrukking van het karakter van het dier is daarbij erg belangrijk. Zeker in de opdrachten van een portret.

Ellen werkt in brons en sinds kort in glas. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan haar beelden. Ellen exposeert regelmatig in galerieën in binnen en buitenland en haar opdrachten zijn verspreid over de hele wereld. In deze expositie is een grote variëteit aan beelden van overwegend paarden in alle technieken te zien.
www.ellenweltenlouwers.nl

Kasteel Tongelaar is iedere zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie is dan ook te bezichtigen. Keizer Culinair biedt de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen in de concertzaal of op het terras. Het kasteel Tongelaar is te vinden aan Tongelaar 12 en 16 in Mill. Gratis entree.