Deel dit artikel ‹ Terug

Opening expositie en start actie voor vernieuwing Museum Petershuis

Geplaatst op: maandag 25 juni 2012


Burgemeester de Koning geeft startsein voor herinrichting Petershuis
Museum doet beroep op "iedereen die Gennep is genegen"

Afgelopen zondag opende Museum Het Petershuis in Gennep zijn deuren voor de expositie "Burchten en Kastelen aan de Niers". Die gelegenheid werd door het museumbestuur aangegrepen om tegelijkertijd een sponsoractie te starten voor de vernieuwing van het interieur van het Petershuis. Onder grote belangstelling, ingeluid door een heraut, geflankeerd door twee ridders en begeleid door de kern van het koor Sint Caecilia in Ottersum, onthulde burgemeester Peter de Koning een groot spandoek aan de gevel van het museum, alsmede een aantal tegels en plaquettes waarvan het Petershuis hoopt er in de komende maanden veel te verkopen. De opbrengst van die keramiek komt ten goede aan de herinrichting van het museum. Met een knipoog naar het Genneps volkslied doet Museum Het Petershuis een beroep op eenieder "die Gennep is genegen".
De herinrichting van het museum is bedoeld om de oudheidkundige collectie te spreiden door het hele gebouw en de presentatie meer eigentijds te maken, onder andere met gebruikmaking van moderne media. Tevens wordt de vaste expositie uitgebreid met nieuwe thema’s: "Gennep als spoorstad" en "De Gennepse legenden" (het verhaal van families en bedrijven die al vele jaren verbonden zijn met deze regio). De huidige inrichting is bijna 30 jaar oud. Het ontwerp voor de nieuwe inrichting is gemaakt door Marcel Wouters Ontwerpers in Eindhoven, welk bureau ook de inrichting van de (dagelijks toegankelijke) Sint Martinustoren bedacht. Museum Het Petershuis rekent er op in 2013 de plannen te kunnen verwezenlijken.
Een eerste actie onder de burgers en bedrijven van Gennep en omgeving, bestaat uit de verkoop van keramische plaquettes en tegels, ontworpen door de pottenbakker Niek Hoogland uit Tegelen. Hoogland heeft een bijzondere band met Gennep, waar hij geruime tijd heeft gewoond. De ronde plaquettes hebben een doorsnee van 23 cm. Er zijn twee uitvoeringen: één met een afbeelding van het Gennepse stadhuis met de ooievaars, en één met de voorstelling van een haas. Die laatste plaquette verwijst naar een tegel die is gevonden bij opgravingen in de Doelen en die deel uitmaakt van de collectie van het museum. De plaquettes kunnen desgewenst worden geleverd met een persoonlijke vermelding, zoals een naam of een huisnummer. Op de vier tegels (12x12 cm) die Niek Hoogland heeft ontworpen zijn afbeeldingen te zien van de Protestantse kerk, het historische Stadhuis, de Sint Martinustoren en Museum Het Petershuis. De tegels zijn te koop voor €20,- per stuk (of €75 voor de hele serie); de plaquettes kosten €100 per stuk of €125 met persoonlijke inscriptie.