Deel dit artikel ‹ Terug

Vierlingsbeek staat voor de twintigste keer Op De Tôffel!

Geplaatst op: vrijdag 15 juni 2012


Op zondag 24 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de twintigste keer alweer een mooie dag vol popmuziek en theater. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel wordt om 13.30 uur afgetrapt door The Naked Sweat Drips, de winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Piepjong sextet uit Boxmeer speelt psychedelische retrorock en niet zo’n beetje ook. Puike band. Belgisch best bewaarde rockgeheim heet Horses On Fire uit Gent. Vier vlammende Vlamingen waar de vonken vanaf vliegen. Met een vleugje Jack White en een snufje Triggerfinger.

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door Space Siren. Zoetgevooisde pop, scherpe shoegaze en snijdende noise. Denk aan The Jesus And Mary Chain, denk aan My Bloody Valentine, denk aan Sonic Youth. Het uit Rotterdam afkomstige Capeman is uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en was afgelopen najaar de meest spelende band tijdens de Popronde. Kasabian meets dEUS meets Black Rebel Motorcycle Club. Kortom: lekkere indiepoprock.

Terug naar Het Ene Podium, naar de Zimbabwaans-Nederlandse zangeres Rina Mushonga. Reisde en woonde over de hele wereld en dat is terug te horen in haar muziek. Een mix van folk, singer-songwriter, blues, reggae en rock. Een wereldvrouw met een gitaar en een stem. Een onbevangen, intense stem. En een doordringend, fijngevoelig en indrukwekkend geluid. Op De Tôffel wordt 20 jaar en het ideale orkest om dit te vieren is Klavan Gadje. Gewapend met trekzak, snaren, toeters en bellen brengt dit tienkoppige gezelschap een bijzonder aanstekelijke ratjetoe van balkan, gipsy, ska en klezmer. Geloof ons: dit wordt één groot feest!

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom het podium voor mooie ‘kleine’ optredens voor de liefhebber. Dit jaar met een nóg uitgebreider programma van opkomende en gevestigde singer-songwriters. Gastheer BJ Baartmans ontvangt en introduceert het uit Sambeek afkomstige Clean Pete. De tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven met een bijzondere combinatie van zang, gitaar en cello. Lieve liedjes. Hemels mooi. De liedjes van Marten de Paepe bevinden zich op het snijvlak van folk en pop. Melancholisch en met betekenisvolle teksten. En nooit zijn zijn jeugdhelden Neil Young en Nick Drake ver weg. Zijn tweede album Boskoop wordt alom geprezen en daarmee is De Paepe definitief doorgedrongen tot de eredivisie van de vaderlandse singer-songwriters. Na zes jaar Mister Blue Sky en een groot overschot aan liedjes verscheen afgelopen januari Stella Must Die!, het solodebuut van Aafke Romeijn. Een plaat vol gevoelige en eigenzinnige liedjes. Dromerig en dreigend. Met haar stembereik, pianospel en performance weet ze menig hart te raken. The Guardian vergeleek Romeijn met Amanda Palmer. Een vergelijking met Tori Amos had ook zomaar gekund. Saranne Schümers debuteerde in 2008 met het mini-album This Is Me. Eenvoudige maar geraffineerde melodieën en een stem waar je niet omheen kunt. Op haar tweede album Feathers & Fools toont de geboren Limburgse haar voorliefde voor folk, country en blues. Een prachtplaat vol verhalende en melancholisch getinte liedjes. En nog steeds met die wonderschone stem. Frans Pollux was de voorman van Neet Oet Lottum. Na het uiteenvallen van deze succesvolle Venlose band is Pollux niet stil blijven zitten. Als zanger, auteur, dichter en liedjesschrijver. Zijn album Wetse Nog? staat vol prettige Limburgstalige nummers. Positief en vol levenslust. Vandaag is Pollux een trio. 

Case Mayfield maakt pure muziek die het hart raakt. Net zoals de muziek van Ryan Adams en zijn grote held Ray LaMontagne. Hij excelleert in intense liedjes met subtiele folkinvloeden. In zijn nummers proef je pijn, verdriet, venijn, boosheid en cynisme. Nummers die door merg en been gaan. Het louter enthousiast ontvangen en met band opgenomen debuut The Many Coloured Beast verscheen in februari en sindsdien trekken Mayfield en zijn muzikanten door het jubelende land. Tijdens Op De Tôffel komt de Volendammer in zijn eentje, zoals het een waar singer-songwriter betaamt: gewoon een man alleen met zijn gitaar.

Op Het Andere Podium klinkt inmiddels de vuige psychedelische sixties rock van Birth Of Joy. Drie jonge honden waar de energie vanaf druipt met een voorliefde voor The Doors, MC5, opzwepende drums, harde gitaren en een smerige Hammo. ‘Het gekke ruige broertje van DeWolff’, zo noemde muziekblad OOR dit opwindende trio. Een broertje met een teveel aan testosteron welteverstaan. Het Rotterdamse Rats On Rafts grijpt terug naar de new wave en postpunk van de jaren tachtig, naar bands als The Fall, Joy Division en Echo & The Bunnymen. Het zelfverzekerde kwartet leverde met The Moon Is Big een prachtplaat af die precies dat juiste gevoel van opwinding en spanning van dertig jaar geleden raakt.

Op Het Ene Podium gaat het verder met The Kik, zonder twijfel Nederlands heetste beatgroep van dit moment. Het spiksplinternieuwe album Springlevend staat boordevol onvervalste Nederbiet en de single Simone is een echte hit. En meer goed nieuws voor Dave von Raven en zijn mannen: komend seizoen is The Kik de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door! Ook vers van de pers: het langverwachte tweede album van Drive Like Maria. Na het veelgeprezen debuut Elmwood nu dus een ijzersterke tweede. Iets minder stoner dan voorheen maar het Belgisch/Nederlandse kwartet rockt nog steeds als de besten. De band deelde in het verleden al het podium met ZZ Top, Motörhead en AC/DC en speelt komende zomer op grote festivals als Zwarte Cross en Pukkelpop. Maar eerst mag Op De Tôffel er aan geloven.

Over geloven gesproken. Even bijkomen van de stortvloed aan muziek? Bezoek een dienst in De Transparante Kerk waar ‘voortganger’ Frank Los zijn licht zal laten schijnen op de wereld en de samenleving in het bijzonder. En ook het straattheater van De Ballerina Van Degas (wereldberoemd beeld komt tot leven) en Sulky M1 (spectaculair, eenzaam en hartverscheurend) mag gezien worden. 

Weer naar Het Andere Podium. Daar komt hoog bezoek in de persoon van Mr. Polska. Pompende electro, dubstep, hiphop en scherpe raps, Mr. Polska lust er wel pap van. Stel je voor dat De Jeugd Van Tegenwoordig de New Kids tegenkomt in een Pools stadje waar de wodka uit de kraan komt. En onze knuffelpool feest als allerhardste mee. Misschien ook nog wel op de set overheerlijke dubstep die Spange Batta & MC Brown Sugar daarna zullen gaan draaien totdat de kraan helemaal opengaat. Want Kraantje Pappie is dé sensatie in de hiphopscene van dit moment. Hiphop, dubstep, grime en pop... samen met producerscollectief Noisia smelt Kraantje Pappie het om tot een grensoverschijdende grote klomp goud. Of er iemand weet waar de Kraan nu is? In Vierlingsbeek natuurlijk!

Op De Tôffel 2012 wordt afgesloten door Splendid. Het Haagse collectief trakteert op een warme cocktail van rocksteady, reggae, soul en rock. De single Again betekende de doorbraak en op het podium laat het elfkoppige gezelschap zonder twijfel de zon schijnen. Een ‘splendid’ afsluiter van een mooie dag!

Naast alle muziek en theater is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Dave von Raven, de zanger van The Kik die klinkt als de verre neef van Jules Deelder.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

Alle informatie over Op De Tôffel 2012 is te vinden op www.opdetoffel.nl. Volg Op De Tôffel op twitter: @opdetoffel en #ODT12.

Op De Tôffel op een rijtje

Naam festival:
OP DE TÔFFEL 20112 | Op De Tôffel (s.v.p. met een kapitale O, D en T)

Datum:
ZONDAG 24 JUNI 2012

Locatie:
VRIJTHOF

Plaats:
VIERLINGSBEEK

Aanvang:
13.30 UUR

Toegang:
GRATIS

Programma:
THE NAKED SWEAT DRIPS
CLEAN PETE
SARANNE SCHÜMERS
AAFKE ROMEIJN
POLLUX
MARTEN DE PAEPE
SPANGE BATTA & MC BROWN SUGAR
SPACE SIREN
HORSES ON FIRE
RINA MUSHONGA
CAPEMAN
BIRTH OF JOY
KLAVAN GADJE
CASE MAYFIELD
RATS ON RAFTS
THE KIK
MR. POLSKA
SPLENDID
KRAANTJE PAPPIE
DRIVE LIKE MARIA

Theater:
DE TRANSPARANTE KERK
SULKY M1
DE BALLERINA VAN DEGAS

Internet:
www.opdetoffel.nl

Twitter:
@opdetoffel | #odt12