Deel dit artikel ‹ Terug

Het Petershuis Presenteert Reizende Tentoonstelling 'Burchten en Kastelen aan de Niers'

Geplaatst op: vrijdag 15 juni 2012


Museum Het Petershuis in Gennep presenteert, in navolging van Schloss Rheydt bij Mönchengladbach (D) en het Rathaus in Geldern (D), de tentoonstelling ‘Burchten en Kastelen aan de Niers’. Tijdens de jaarlijkse zomerexpositie zijn in het Gennepse museum vele originele voorwerpen en documenten te bezichtigen die duidelijk maken dat het stroomgebied van de Niers met maar liefst 73 kastelen, paleizen en herenhuizen, behoort tot een van de Europese regio’s met het grootste aantal kastelen. Een deel van de expositie zal worden gewijd aan de rivier Niers zelf. Talrijke kaarten en schrifturen weerspiegelen de bewogen geschiedenis van de 117 kilometer lange rivier die bij het Duitse Erkelenz-Kuckum ontspringt en bij Gennep in de Maas uitmondt. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van het Genneperhuis, gelegen aan de plaats waar de rivier uitmondt in de Maas. De opening van de tentoonstelling wordt, opgeluisterd met enkele bijzondere activiteiten, ingeleid in de raadzaal van het oude stadhuis in Gennep op zondag 24 juni om 14.00 uur. De tentoonstelling ‘Burchten en Kastelen aan de Niers’ is voor het publiek te bezichtigen tot en met zondag 19 augustus a.s..

Na de stroomopwaarts gelegen steden Mönchengladbach (2011) en Geldern (2011-2012) aangedaan te hebben, komt de unieke expositie ‘Burchten en Kastelen aan de Niers’ uiteindelijk aan bij de monding van rivier, in de Gemeente Gennep. In deze derde editie van de expositie wordt het accent daarom op Gennep e.o. gelegd. Op de begane grond van het museum worden o.a. de maquette van het Genneperhuis, historische gravures en kaarten, en andere voorwerpen getoond over het Genneperhuis, Slot Lonenstein, het Bolwerk en het voormalige klooster Maria Roepaen. Gedurende de looptijd van de expositie worden door museum Het Petershuis enkele boeiende activiteiten georganiseerd, o.a. een lezing over het Genneperhuis en (in samenwerking met 4Events) een bezichtiging van de Maria Roepaen, met speciale aandacht voor de unieke glas-in-lood-ramen aldaar. Omdat het onderwerp van deze expositie ook het woon- en leefgebied van onze Duitse buren betreft, wordt de gehele expositie tweetalig uitgevoerd. De expositie wordt financieel ondersteund door Gemeente Gennep en Euregio Rijn-Waal.

Het officiële deel van de opening van de expositie ‘Burchten en Kastelen aan de Niers’ vindt plaats in de raadzaal van het historische Stadhuis van Gennep. Die zal worden ingeleid door o.a. de heer Dr. Stefan Frankewitz, curator van de tentoonstelling, en mevrouw Ingrid Voncken, wethouder voor Cultuur van Gemeente Gennep. De opening zal vocaal worden opgeluisterd door de kern van zangkoor Cecilia uit Ottersum en op een ludieke wijze door twee ridders van een historisch accent worden voorzien. Houd voor aanvullende en actuele informatie over deze bijzondere tentoonstelling de diverse media in het oog of bezoek de website van Museum Het Petershuis, www.museumhetpetershuis.nl. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur.