Deel dit artikel ‹ Terug

Mitrailleurvuur in Overloon

Geplaatst op: maandag 11 juni 2012


Komend weekend, 16 en 17 juni, is het Santa Fe Event in Overloon. Met ongeveer 250 deelnemers en 100 voertuigen wordt dit het grootste militaire kamp dat ooit in het Liberty Park te zien is geweest. Alle voertuigen hebben dienst gedaan in het geallieerde leger tijdens de bevrijding van Europa in 1944 en 1945.

Uniek aan dit evenement zijn de wapendemonstraties met losse flodders. Dat betekent dat er in de geweren patronen worden gebruikt die wel een knal geven, maar geen kogel afschieten. De meest indrukwekkende demonstratie zal zonder twijfel de zogenaamde mock battle worden. Dat zijn schijngevechten waarbij in feite de strijd tussen Duitse en geallieerde troepen wordt nagespeeld. Deze schijngevechten vinden twee keer per dag plaats in het openluchttheater van het Liberty Park.

Het Santa Fe Event is voor het Overloonse museum een nieuwe loot aan de boom, maar het vond al eerder plaats in Roermond en Horst. Omdat het terrein rond het museum in Overloon beter geschikt is voor dit soort historische voorstellingen besloot de vereniging Santa Fe echter om de komende editie in het Liberty Park te organiseren. Het evenement wordt gecompleteerd met een militariamarkt en ook het museum is tijdens het evenement geopend.

Het evenement is beide dagen vanaf 10 uur open voor publiek en sluit de deuren om 6 uur ’s middags. De entree bedraagt 10 euro per persoon, toegang tot de markt en het museum inbegrepen.

http://www.oorlogsmuseum.nl/