Deel dit artikel ‹ Terug

Avondvierdaagse Boxmeer: 5-6-7-8 juni 2012

Geplaatst op: dinsdag 22 mei 2012Op dinsdag 5 juni 2012 start de Boxmeerse avond wandelvierdaagse voor de 33e keer. Vier dagen lekker wandelen in de mooie omgeving van Boxmeer. Al vele jaren met meer dan duizend wandelaars per dag en daarmee is deze avondvierdaagse een van de grotere in de omgeving.

Op 5-6-7-8 juni a.s. kan men vier avonden wandelen op de afstanden 5-10-15-20-25 km. De korte afstanden 5 en 10 km zijn er speciaal voor de jeugd, voor de meer ervaren wandelaars zijn er de 15, 20 of 25 kilometer.

De kern van het avondvierdaagselegioen wordt gevormd door de schoolgaande jeugd die hoofdzakelijk te vinden is op de afstanden 5 en 10 km. Daar is de avondvierdaagse oorspronkelijk ook voor opgezet. En die schoolgaande jeugd wandelt ook steeds vaker in groepen met begeleiding van ouders en vaak ook allemaal in hetzelfde shirt. Dat levert een mooi groepsgevoel op, maar ook mooie plaatjes.

Hoewel, we zien de laatste jaren een sterk stijgend aantal deelnemers op de langere afstanden. Juist via deze avondvierdaagse bereiden die zich voor op de Nijmeegse Vierdaagse. Dat ligt natuurlijk aan de periode waarin gewandeld wordt, maar vooral ook aan de geboden afstanden (Boxmeer kent afstanden tot 25 km en die komt men bij de georganiseerde wandelingen op doordeweekse dagen nauwelijks tegen) en de tijd waarop men (na school of werk) kan starten. Dat is ideaal, kost geen vrije dagen in de voorbereiding. En men kan wandelen door prachtige natuurgebieden al de Maasheggen die er op dit moment erg fraai uitzien en waarin de routes ook uitstekend te bewandelen zijn.

Mooie routes zijn uitgezet in de omgeving van Boxmeer. Er wordt gewandeld langs de Maas, door het Sambeeks broek, naar Vortum-Mullem, het prachtige natuurgebied De Vilt in Beugen en door het schitterende Maasheggengebied. De wandelaars op de langere afstanden komen onder andere ook in Sint Anthonis, Oeffelt en Vierlingsbeek.

Iedere dag is er voor de deelnemers een traktatie, mogelijk gemaakt door verschillende sponsors. Zo krijgt men ook van enkele landelijke sponsors een rugzakje met inhoud. Op de laatste dag wordt iedereen feestelijk onthaald in het Weijerpark. Muziekkapellen en de Sensation Cheerleaders zullen de wandelaars op de feestelijke intocht te begeleiden. En die intocht wordt met het jaar drukker en feestelijker. Een gezellige boel dus met al die trotse ouders, opa’s en oma’s.

Vernieuwingen
Zoals gezegd kent de Boxmeerse avondvierdaagse als een van de weinige in Nederland ook afstanden van 15, 20 km en zelfs 25 km die ideaal gebruikt kunnen worden als training voor de Nijmeegse Vierdaagse. Omdat deze wandelaars er vaak al snel de pas in zetten gaan deze eerder van het parcours af dat ook door de 5 en 10 km wandelaars, vooral de jeugd dus, wordt gebruikt, zodat men sneller een flink aantal kilometers kan maken. En toch heeft de routeuitzetter het weer voor elkaar gekregen om zo af en toe de wandelaars op de routes elkaar te laten tegenkomen.

De organisatie beschikt vanaf dit jaar ook over een aantal gecertificeerde vrijwilligers als verkeersregelaar. Door het inzetten hiervan wordt de veiligheid van de wandelaars verder verhoogd.

Landelijke week van de avondvierdaagse.
De avondvierdaagse wordt gewandeld in de week dat door heel Nederland avondvierdaagsen worden georganiseerd. Dat betekent dat er ook landelijk, in het algemeen, aandacht voor zal zijn. Omdat de organisatie officieel is aangesloten bij de KNBLO-NL betekent dat, dat gewandeld wordt onder auspiciën van deze landelijke organisatie en dat de beloning is afgestemd op het aantal deelnames aan de avondvierdaagse. Bij de inschrijving dient men zelf aan te geven voor de hoeveelste keer wordt gelopen. Men krijgt na het volbrengen van de vier dagen een medaille met daarop het aantal keren dat men de avondvierdaagse al heeft gelopen. Dus tevoren zelf nog even nagaan voor de hoeveelste keer men loopt.


Nordic walking en rolstoelers

Voor de Nordic walkers is deze avondvierdaagse uitstekend geschikt gebleken, gezien ook het aantal deelnemers uit deze categorie dat blijft groeien. Het gebruik van poles (stokken) is derhalve toegestaan. Er zijn geen aparte routes, de nordic walkers maken gebruik van dezelfde routes als de andere deelnemers. Voor rolstoelers is er voor de afstand 5 km een hindernisvrij parcours.

Starttijden
Er kan iedere wandelavond door de deelnemers aan de 5 of 10 km tussen 17:30 en 19:00 uur gestart worden bij De Weijer. De 15 en 20 km wandelaars kunnen iets eerder van start gaan, namelijk tussen 16.30 en 19.00 uur. De deelnemers aan de 25 km kunnen starten tussen 16.30 en 18.00 uur. Voor deelnemers aan de Nijmeegse vierdaagse dus een uitstekende mogelijkheid om ook buiten het weekend een meerdaagse wandeltocht te trainen. Voor de lange afstanden kan men daarom ook dagkaarten kopen.
Er zal iedere dag gestart worden vanaf de achterzijde van De Weijer, De Raetsingel 1 te Boxmeer, en ook aan die zijde keert men weer terug.

Voorinschrijven
Om lang wachten op de eerste wandelavond te voorkomen is er de mogelijkheid tot voorinschrijven. Hiervoor kan men uitsluitend terecht op het startbureau in De Weijer (voorzijde) op maandagavond 4 juni tussen 19:00 en 21:00uur. De extra voorinschrijfavond op de voorafgaande vrijdag is met ingang van dit jaar vervallen.

Men ontvangt bij voorinschrijving een korting op het inschrijfgeld. Voor de afstanden vanaf 15 km kan men ook digitaal inschrijven. Dat geldt voor groepen overigens op alle afstanden.
Let wel, het is voor alle afstanden ook mogelijk om alsnog in te schrijven bij aanvang op de eerste wandelavond, maar dan ontvangt men geen korting.

De kosten voor vier dagen zijn voor de 5, 10 en 15 km in totaal € 5,- per deelnemer (zonder de korting), voor de langere afstanden is dat bedrag € 6,-.

Website
Nadere informatie kunt u vinden op de website van de organisatie. Ook kan men daar van de afgelopen jaren ook foto’s zien die toen gemaakt zijn en desgewenst downloaden. Zie daarvoor en verdere informatie: www.vierdaagseboxmeer.nl

Agenda
Tijd dus om uw agenda te pakken en deze data te noteren!