Deel dit artikel ‹ Terug

Dag van het Kasteel 2012

Geplaatst op: vrijdag 11 mei 2012


Zes Limburgse kastelen zijn geopend op Tweede Pinksterdag. 

Op 28 mei 2012 vindt de vijfde Dag van het Kasteel plaats. Op ruim 90 kasteellocaties in heel Nederland is er op deze dag van alles te zien en beleven. Ook in Limburg. Dit jaar is het centrale thema ‘Van Kasteel tot Buitenplaats’. Het is namelijk ook het Jaar van de Buitenplaats. Veel kastelen zijn na de Middeleeuwen veranderd tot een buitenplaats, met alles wat daar bij hoort: hoofdhuis met comfortabele inrichting, tuin en park, parterres en gazons, waterpartijen en zichtassen, bloemenperken en tuinsieraden, koetshuizen en oranjerieën. In Limburg kunt u bijvoorbeeld genieten van een rondleiding door de prachtige tuin van Kasteel Genhoes in Valkenburg. Kijk op www.kastelen.nl voor het volledige programma van de Dag van het Kasteel.

Nog steeds liggen veel kastelen wat verscholen achter bomen en hagen, zich spiegelend in hun slotgrachten en vijvers. Lang niet altijd zijn de kastelen toegankelijk voor publiek, maar op de Dag van het Kasteel kunt u juist eens achter de muren een kijkje nemen. In Limburg doen Kasteelpark Born, Kasteel Hoensbroek, Kasteel Limbricht, Kasteelruïne Steyn (in Stein), Kasteel Genhoes (in Valkenburg) en Kasteelruïne Valkenburg mee. In Kasteelpark Born en Kasteelruïne Valkenburg zijn bijvoorbeeld roofvogeldemonstraties en theatervoorstellingen, op Kasteel Hoensbroek vindt een heus Riddertoernooi plaats met een ridderkampement, boogschutterdemonstraties en een Middeleeuwse markt compleet met touwslagerij. Op Kasteel Limbricht zijn Oudhollandse spelen en kinderspeurtochten. Op Kasteel Genhoes in Valkenburg geven de bewoners rondleidingen door de tuin van het kasteel. De tuin heeft interessante zichtlijnen en oude beuken van wel 200 jaar oud. U krijgt uitleg over de geschiedenis van het kasteel en de tuin in relatie tot elkaar en de ligging in het mooie Geuldal. Naast al deze activiteiten worden op diverse kastelen ook rondleidingen gegeven. Op www.kastelen.nl staat het volledige programma met de openingstijden. Ook kunt u hier zien of de activiteiten al dan niet gratis toegankelijk zijn.

De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting in samenwerking met lokale kasteelorganisaties, waaronder Stichting Limburgse Kastelen (SLK), en professionals en vrijwilligers bij en in kastelen, buitenplaatsen en ruïnes. Door het publiek op een plezierige manier kennis te laten maken met kastelen en hun omgeving, hopen de organisatoren het draagvlak voor het behoud van dit belangrijke stuk cultureel erfgoed te vergroten. Maar bovenal is de Dag van het Kasteel er om jong en oud een heerlijk dagje uit te laten beleven.