Deel dit artikel ‹ Terug

Rondleiding met een luchtje in Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: maandag 21 april 2008


Speciaal voor kinderen wordt in de maand mei in Zoo Parc Overloon een rondleiding met lekkere en vieze luchtjes georganiseerd: Stevige Stinkers. Op zaterdag 3, 10, 17, 24 en 31 mei laten kinderen zich verleiden door geurtjes van onder andere de beermarter, het dwergnijlpaard en de kleinklauwotters. Welk dier ruikt naar popcorn? Welk mannetje kan een vrouwtje al op 10 kilometer afstand ruiken? Een ervaren gids neemt de kinderen mee in de geurende dierenwereld.

Hoe is het met de neus van de deelnemers gesteld? De rondleiding begint met de geurtest. Welke geuren zit er in de potjes? Voorzichtig ruiken de deelnemers aan de potjes, waar een herkenbaar luchtje uit komt. Als iedereen geslaagd is voor de test neemt de gids de deelnemers mee naar de kleine panda’s, die ‘sleetje rijden’ om hun geur te verspreiden in hun verblijf.

Tijdens de rondleiding wordt duidelijk dat dieren een veel betere neus hebben dan mensen. Geur is een belangrijk communicatiemiddel voor dieren. Door hun eigen geur te verspreiden kunnen ze vijanden afschrikken, elkaar versieren, een eigen territorium afbakenen en hun goede neus leidt ze gemakkelijk de weg naar… voedsel! Er is een aantal dieren dat hun geur op een wel heel bijzondere manier verspreidt; er zijn zelfs dieren die hun plas als parfum gebruiken!

‘Dit is mijn gebied, wegwezen jij!’ Het afbakenen van een territorium is heel normaal voor dieren. Vaak gebeurt het door hun poep en plas achter te laten langs de randen van hun leefgebied. Zo weten andere dieren dat ze uit de buurt moeten blijven. Stel je voor dat mensen dat zouden doen!

Dierverzorgers hebben een hoop te verduren tijdens het schoonmaken van de verblijven van alle dieren. Dagelijks wordt alle mest verzameld en naar een mestcontainer gebracht. Het verblijf van het dwergnijlpaard spant de kroon! Speciaal voor deze rondleiding mogen de deelnemers van ‘Stevige Stinkers’ een kijkje achter de schermen nemen bij de mestcontainer.

De kinderrondleiding ‘Stevige Stinkers’ vindt plaats op zaterdag 3, 10, 17, 24 en 31 mei, start om 13.30 uur en duurt 1,5 uur. Natuurlijk zijn ook (groot)ouders welkom tijdens de rondleiding. ‘Stevige Stinkers’ kost € 1,75 per persoon, dit is inclusief rondleiding, maar exclusief entree. Wegens beperkte deelname is telefonisch reserveren noodzakelijk.

Openingstijden: mei t/m september 9.30-18.00 uur, oktober t/m april 10.00-17.00 uur.

Entreeprijzen: volwassenen € 15,50, kinderen 3 t/m 11 jaar € 13,00

Zoo Parc Overloon, Stevensbeekseweg 19-21, 5825 JB Overloon tel.: 0478-640046 www.overloonzoo.nl
advertentie