Deel dit artikel ‹ Terug

Snuf de Hond in Oorlogstijd bij Libertypark

Geplaatst op: dinsdag 15 april 2008


Op donderdagmiddag 24 april a.s. zal de minister van Defensie E. van Middelkoop in het oorlogsmuseum Liberty Park in Overloon het eerste exemplaar van het boek “Snuf de Hond in Oorlogstijd” in ontvangst nemen. De minister gaf eerder al eens aan dat hij in zijn jonge jaren de boeken over Snuf las, zoals veel andere kinderen in de vijftiger jaren. Het boek is inmiddels verfilmd en vanaf 26 juni in heel Nederland in de bioscoop te zien. De hond Snuf is een creatie van Piet Prins, die de hond allerlei spannende avonturen liet beleven aan de kant van het Nederlandse verzet tijdens de oorlogsjaren. De film Snuf de Hond in Oorlogstijd is gemaakt door Steven de Jong, die eerder ook de beide Kameleonfilms maakte en de Scheepsjongens van Bontekoe verfilmde.

De boekpresentatie wordt een bijzonder gebeuren want op hetzelfde moment wordt in het museum namelijk ook de tentoonstelling “Braaf! Honden in oorlogstijd” geopend. Volgens Erik van den Dungen, directeur van het Liberty Park, was er geen beter moment om de tentoonstelling Braaf! te maken. “Wij hoorden vorig jaar dat Steven de Jong opnames aan het maken was voor zijn nieuwe film. Samen met kunstenares Esther Reijs zijn we toen aan de slag gegaan om te kijken hoe we zo goed mogelijk daarop zouden kunnen aansluiten.”

De tentoonstelling geeft een beeld van de functies die honden vervullen in tijden van oorlog. Zo zijn er verhalen bekend van honden die al aan de zijde van de oude Grieken en Romeinen meevochten. Maar ook vandaag de dag nog worden honden ingezet bij militaire taken, zoals bijvoorbeeld bij de bewaking van Nederlandse helikopters in Uruzgan.

De tentoonstelling is ingericht in de binnentuin van het museum. Mede daardoor is de tentoonstelling niet alleen leuk voor bezoekers, maar ook voor hun honden, die ook mee naar binnen mogen in dit museum. Braaf! is te zien tot en met 31 augustus.

www.libertypark.nl
advertentie