Deel dit artikel ‹ Terug

Van Boxtel tot Wesel; Treed in het spoor van het Duits Lijntje

Geplaatst op: maandag 16 april 2012


Fiets- en belevingskaart het Duits Lijntje leidt u langs intrigerende landschappen en onthult zichtbare herinneringen aan het Duits Lijntje.

Het verleden van het Duits Lijntje
Het Duits Lijntje kent een veelbewogen historie van ruim een eeuw. Tussen 1873 en 2004 werden afwisselend personen en goederen  vervoerd over deze unieke oost-westverbinding tussen Londen – Berlijn – St. Petersburg. Leden van koningshuizen en tsarenfamilies reisden  via het Duits Lijntje om elkaar te bezoeken. Ook Nederlandse en Duitse pelgrims wisten via het Duits Lijntje hun weg te vinden naar  bedevaartsplaatsen.

Er waren ook tijden dat snelle treinen, getrokken door locomotieven van het type ‘Blauwe Brabander’, zorgden voor vervoer van briefpost tussen  Noord en Centraal Europa en Amerika. Uiteraard speelde de spoorlijn ook een belangrijke rol in beide Wereldoorlogen. In 1950 werd  het Duitse Lijntje voor personenvervoer gesloten en in 2004 beëindigden de Nederlandse Spoorwegen het goederenvervoer op het laatst  overgebleven stuk van Boxtel tot Veghel.

De fiets- en belevingskaart
De fiets- en belevingskaart neemt de fietser mee op ontdekkingstocht. In het gebied waar personen en goederen vroeger hun weg door het  landschap vonden wordt de route gefietst aan de hand van het fietsknooppuntensysteem. Op de fietskaart is de hoofdroute aangegeven die  zoveel mogelijk de oorspronkelijke route van het Duits Lijntje volgt. De route kan (in etappes) van Boxtel naar Wesel worden gefietst, maar ook  een rondje in één van de deelnemende gemeenten fietsen behoort tot de mogelijkheden.

De fiets- en belevingskaart is voor € 2,50 verkrijgbaar bij diverse VVV’s in de regio. Op www.duitslijntje.eu wordt aanvullende gedetailleerde  routeinformatie (GPS-download) gegeven.