Deel dit artikel ‹ Terug

TechnoPromo prolongeert project

Geplaatst op: donderdag 12 april 2012


Bedrijven zetten poorten open voor basisonderwijs
TechnoPromo prolongeert project “Maak ’t samen”.


Op 12 en 13 april zetten 37 (was 29 in 2011) bedrijven in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg hun poorten open voor leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs. In het kader van het techniekproject “Maak ‘t Samen” gaan de leerlingen volgens een speciale methodiek op bezoek bij de bedrijven. Het doel is leerlingen al op jonge leeftijd een indruk geven van het werken in een “echt” bedrijf. De interesse was dit jaar overweldigend. Maar liefst 25 (was 17 in 2011) scholen nemen deel.

TechnoPromo in Cuijk neemt de organisatie van de bezoeken op zich. Medewerkers onder leiding van projectleider Kees Kruf hebben vele bedrijven in een breed scala van techniek meermalen bezocht en in gezamenlijk overleg is een interessant en gevarieerd programma opgesteld. In grote lijnen bestaat elk van de 64 (was 52 in 2011) bezoeken van een halve dag uit een welkom en introductie, een rondleiding en een doe- of maak-activiteit. Een vol programma in korte tijd waarbij alle 630 (was 495 in 2011) leerlingen aan alle aspecten van het bedrijfsleven ruiken; niet alleen de productie, maar de tekenkamer, evt. bedrijfsbureau en de kantine komen aan bod !

Kees Kruf licht toe: “In groepjes van ongeveer 10 leerlingen wordt een bedrijf bezocht. Voorafgaand hebben de leerlingen een traject doorlopen waarin een dvd over het bedrijfsleven en veiligheid wordt bekeken. Er wordt een boekje over beroepen in bedrijven en diverse vakrichtingen bestudeerd. Daarover wordt in de klas gepraat onder leiding van de leerkracht techniek. De leerlingen komen dus goed voorbereid aan de start. Na het bezoek is er nog heel wat te doen. De groep maakt dan een powerpoint-presentatie en laat die aan de andere leerlingen in de klas zien. Ook de andere groepen in de klas doen hetzelfde over weer andere bedrijfsbezoeken. Zo is de uitstraling vaak 2 of 3 maal zo groot. En dan nog de evaluaties, die wij bij TechnoPromo terugontvangen, inventariseren en doorsturen aan de bedrijven. Ook vragen we de coördinator van elk bedrijf een evaluatie in te vullen. Dat geeft ons een indruk van het enthousiasme bij het bezoek en attentiepunten voor het volgend jaar.”.

Nogmaals Kees Kruf: “We hebben grote verwachtingen van het effect van het bezoek op de leerlingen. We zien natuurlijk dagelijks zéér enthousiaste leerlingen in onze hal op het industrieterrein van Cuijk. Daar kunnen ze de bedrijfsmatige techniek al proeven door te “doen”. De bedrijven zijn echter voor de leerlingen een vaak onbekend terrein waar ze zich geen beeld van kunnen vormen. Wellicht gaat er een wereld voor ze open en krijgen ze op kleine schaal een beeld van de beroepspraktijk in de techniek.”.

TechnoPromo laat scholieren op een speelse en praktische wijze hun technische talenten ontdekken. Dit gebeurt in onze techniekhal van 500 m2, waar leerlingen kunnen oefenen met echte machines bij hun doe- en maak-activiteiten. We organiseren ook wedstrijden zoals de bekende technisch ontwerpwedstrijd Mini-Vakkanjers. Bovendien hebben we dit jaar geïnnoveerd in onze hal. Zo hebben we een moderne lasersnijder, een 3D-printer en zijn er nieuwe ontwikkelingen in het motorvoertuigenprogramma. Daarnaast vieren we in november ons 10-jarig jubileum. Momenteel hebben ruim 60.000 leerlingen ons techniekcentrum bezocht. We ontvangen meer dan 8.000 scholieren per jaar en zijn ook beschikbaar voor verjaardagsfeestjes. De naam TechnoPromo staat dan ook onmiskenbaar voor techniek promotion.