Deel dit artikel ‹ Terug

Gestolen Mein Kampf vermoedelijk teruggevonden

Geplaatst op: woensdag 5 maart 2008


Bij een huiszoeking in België is recent een exemplaar van Mein Kampf teruggevonden. De politie vermoedt dat het om het boek gaat dat in de nacht van 11 op 12 januari in 2004 werd ontvreemd in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Tijdens de jaren 1933-1945 deed Adolf Hitler het boek, dat zo groot is als een bureau-ordner, enkele tientallen keren cadeau aan bevriende hoogwaardigheidsbekleders en andere voorname gasten van het NAZI-regime. Ook de in Nederland aangestelde rijkscommissaris Seyss-Inquart kreeg van Hitler dit boek als geschenk.

Het boek dat uit het museum, het huidige Liberty Park, werd gestolen was aangekocht op een veiling vlak na de oorlog. Vanaf het begin van de tachtiger jaren lag het in een veiligheidsvitrine in Overloon. Daar kwam een einde aan bij een inbraak waarbij het veiligheidsglas van de vitrine met grof geweld werd vernield.

Het museum heeft aan de politie foto's van het indertijd gestolen boek beschikbaar gesteld zodat nader onderzoek kan uitwijzen of het inderdaad om het bewuste boek gaat. Het museum heeft zelf nog geen uitnodiging gehad voor de verificatie, maar er is wel door het Rechtshulpverzoekcentrum een verzoek ingediend bij de Belgische autoriteiten om het gevonden boek aan Nederland over te dragen. Daar zal enige tijd overheen gaan. De verwachting is desondanks dat het boek nog deze zomer opnieuw in het museum aan het publiek getoond kan worden.
advertentie