Deel dit artikel ‹ Terug

Zweedse muziek en poëzie in Museum Het Petershuis op 24 maart 2012

Geplaatst op: dinsdag 6 maart 2012


Leif Gunnarsson en Jaap Knevel op weg met Zweedse chansons

Op zaterdagavond 24 maart a.s. worden in het Gennepse Museum Het Petershuis Zweedse chansons ten gehore gebracht door Leif Gunnarsson en Jaap Knevel, samen optredend onder de naam RAO. In een speciaal voor Nederlands publiek aangepast programma roepen zij met muziek en poëzie de authentieke Zweedse sfeer op, die door de muzikanten wordt gekarakteriseerd als gevoelig, warm, knus en met een vleugje melancholie. Het optreden begint om 20:00 uur. Er is plaats voor maximaal 50 bezoekers. Reserveren is mogelijk vanaf 6 maart.

Tot een kwartier voor aanvang van de voorstelling kunnen de entreebewijzen tegen betaling afgehaald worden bij het museum. Zodra de voorstelling is uitverkocht wordt dat op onze website gepubliceerd. Mochten er plaatsen over zijn, dan worden die voorafgaande aan de voorstelling verkocht. Voor meer informatie: zie de website van het museum: www.museumhetpetershuis.nl. De entreeprijs bedraagt €10,- per persoon.

Met als lijfspreuk “Op Weg met Zweedse Chansons” komt RAO voor slechts twee voorstellingen naar Nederland. Na een optreden op uitnodiging van de Zweeds/Nederlandse vereniging in de Zweedse ambassade te Den Haag, komen Leif Gunnarsson en Jaap Knevel naar Gennep. Hun programma wordt gezongen in de Zweedse taal, maar een paar van de liederen die ten gehore worden gebracht zijn vertaald in het Nederlands, de moedertaal van Jaap Knevel.

In het Zweedse chanson echoot de behoefte aan licht en warmte; het verlangen naar de korte en uitzinnige lente die een groene zomer aankondigt als finale ontknoping van de lange, donkere en koude winter. Zweedse poëzie is muzikaal en het luisterlied is in Zweden zeer geliefd. Op het repertoire van RAO staat materiaal uit de klassieke Zweedse liederenschat, maar er worden ook nieuwe liederen gezongen die door de beide troubadours zelf zijn geschreven en gecomponeerd.

Leif Gunnarsson is geboren en getogen in Kungälv, een stadje aan de Zweedse westkust. Hij volgde muziekstudies aan het conservatorium van Gotenburg en heeft een rijke ervaring met verschillende reizende muziekgezelschappen. Leif speelt trompet, gitaar en – helaas - veel instrumenten die hij niet mee kan nemen in het vliegtuig, zoals de banjo en de bas.

Jaap Knevel is geboren en getogen in Nederland. Zijn muziekstudies aan het conservatorium van Zwolle brak hij in 1974 af met als doel een wereldreis te maken. Zweden was zijn eerste haltestop en daar woont hij nog steeds. Als tekstschrijver en muzikant is hij geïnspireerd door de uitbundige kracht van de Zweedse natuur en door Noordse kunstenaars als de schrijfster Selma Lagerlöf en de dichter/zanger Evert Taube. Jaap is meerdere malen bekroond als schrijver en vertolker van Zweedse liederen. Hij speelt gitaar en blokfluit en treedt op als zanger en voordrachtskunstenaar. Een aantal jaren geleden trad hij met een soloprogramma op in de protestantse kerk te Gennep.

“De manier om de muziek met klanken te kleuren en een poëtische sfeer te
scheppen maakt Rao uniek in het landschap van de Zweedse chanson.”
Sven Arne Hag, cultuurjournalist