Deel dit artikel ‹ Terug

MSD Animal Health werkt samen voor behandeling Mastitis bij runderen

Geplaatst op: dinsdag 24 januari 2012


MSD Animal Health Gaat Publiek-Private Samenwerking aan om Innovatieve Strategieën te Ontwikkelen voor de Behandeling van Mastitis bij Runderen

Nadruk op Ontwikkeling van Vaccins Tegen Evasiemoleculen

BOXMEER, 24 januari 2012 – MSD Animal Health (in de VS en Canada bekend onder de naam Merck Animal Health) maakt vandaag bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, om innovatieve vaccinatiestrategieën te gaan ontwikkelen tegen bacteriële uierinfecties (mastitis) bij melkvee.

Het project draagt de naam ‘Evasion Molecules in Bovine Mastitis Vaccines’ (EVAC) en heeft tot doel een reeks vaccins te ontwikkelen tegen moeilijk te behandelen infecties door bepaalde bacteriën waarvan bekend is dat zij mastitis bij runderen kunnen veroorzaken. Voorbeelden van deze bacteriën zijn Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis en Escherichia coli. Het EVAC-project is onderdeel van het ALTANT-programma (ALTernatives for ANTibiotics) dat wordt gecoördineerd door Immuno Valley, een publiek-privaat onderzoeksconsortium. Het programma wordt gefinancieerd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en door partners uit de academische wereld en het bedrijfsleven. Het heeft tot doel kennis en alternatieve instrumenten voort te brengen als aanvulling op de bestaande behandelingen van infectieziekten bij landbouwhuisdieren.

Dr. Paul Vermeij, seniorprojectleider op de afdeling Discovery & Technology van MSD Animal Health in Boxmeer: ‘In het open innovatiemodel dat wordt toegepast bij het EVAC-project combineren we de expertise van MSD Animal Health op het gebied van veterinaire vaccins met de kennis over evasiemoleculen van de afdeling Medische Microbiologie van het UMC Utrecht en de deskundigheid van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht op het gebied van immunologie bij runderen.’

‘De binnen het ALTANT-programma ontwikkelde technieken leveren mogelijk een effectief vaccin op tegen mastitis bij runderen. In combinatie met de bestaande behandelmethoden kan dit ongekende mogelijkheden bieden om de ziekte onder controle te krijgen. Met een dergelijk vaccin verbeteren we niet alleen het dierenwelzijn en de financiële situatie van boeren, maar dragen we ook bij aan een verantwoordelijk antibioticagebruik,’ aldus dr. René Aerts, vice-president Global Biologicals R&D bij MSD Animal Health.

De ontwikkeling van vaccins tegen mastitis bij runderen werd lang belemmerd door het feit dat de relevante ziektekiemen in staat zijn zogenaamde evasiemoleculen te produceren, die belangrijke processen in het immuunsysteem van de koe blokkeren of verstoren. Op een vergelijkbare manier lijken deze moleculen ook de door vaccins opgeroepen immuunreactie te verstoren. Daardoor is het klinische effect van de meeste tot nu toe ontwikkelde mastitisvaccins beperkt geweest, ondanks de grote hoeveelheid geïnduceerde antilichamen.

Binnen het EVAC-project zijn deze moleculen geïdentificeerd en getypeerd en zijn er vervolgens recombinantversies van deze eiwitten geproduceerd. Combinaties van deze evasiemoleculen zullen worden toegevoegd aan traditionele antigenen in kandidaat-vaccins. Door vaccinatie zouden er antilichamen moeten ontstaan die de evasiemoleculen in het dier neutraliseren. Daardoor raakt het evasiesysteem van de bacterie beschadigd en kunnen de antilichamen de ziektekiemen die mastitis veroorzaken neutraliseren. De beschikbaarheid van effectieve vaccins naast de bestaande behandelmethoden zou ongekende mogelijkheden bieden voor behandeling van de ziekte en een bijdrage te leveren aan het verder terugdringen van het antibioticagebruik.

Mastitis vormt een groot probleem voor melkveebedrijven, zowel voor de gezondheid van de dieren als voor de boeren, die per koe een aanzienlijke financiële schade lijden van wel 300 euro per jaar (door ruimen, lagere melkopbrengst, behandelkosten en weggegooide melk). Hoewel behandeling met antibiotica een veelgebruikte methode is voor de bestrijding van mastitis, zijn daar hoge kosten mee gemoeid. Bovendien wordt onverantwoord gebruik van antibiotica steeds vaker in verband gebracht met het risico van antibioticaresistentie.