Deel dit artikel ‹ Terug

"CSI" op Jenaplanschool Lindekring

Geplaatst op: woensdag 18 januari 2012


Er is een moord gepleegd! Maar gelukkig kunnen de bovenbouwkinderen van Jenaplanschool Lindekring een handje helpen. De politie stuurt een brief met informatie en echte ‘badges’, compleet met naam en pasfoto. Als forensische onderzoekers gaan de kinderen aan de slag tijdens het schoolthema ‘techniek’.

Poederonderzoek.
Op de plaats delict is een zak met verdacht wit poeder gevonden. Politiehonden hebben al geconstateerd dat het geen drugs zijn. Maar wat dan wel? De kinderen krijgen enkele onderzoeksvaardigheden aangereikt zodat ze in de laatste les het mengsel van diverse soorten wit poeder kunnen analyseren. Met de jodiumproef achterhalen de kinderen bijvoorbeeld een poedersoort met zetmeel.

Vingerafdrukken.
Helaas hebben we het bewijsmateriaal vervuild met onze eigen vingerafdrukken. Een volgende brief van de politie zet ons weer aan het werk. De observatie- en analysevaardigheden worden verder uitgebouwd met het onderzoek naar vingerafdrukken. Door systematisch te werken en te ordenen maken de kinderen tenslotte een heuse ‘database’ van alle vingerafdrukken.

Dader gevonden!
Uiteindelijk wordt de dader gevonden. De conclusies van ons onderzoeksrapport over het verdachte poeder en de database met vingerafdrukken hebben de politie op het juiste spoor gebracht. Trots vertellen de kinderen tijdens de afsluitende viering wat ze allemaal gedaan en geleerd hebben.