Deel dit artikel ‹ Terug

Excursie van IVN de Maasvallei

Geplaatst op: woensdag 9 januari 2008


Op zondag 20 januari organiseert IVN de Maasvallei een excursie bij de Vilt en de spoordijk in Oeffelt. Het thema is natuur en cultuurhistorie. De excursie start om 14.00 uur vanaf de Bijenstand de Vilt aan de Krolhoek in Oeffelt en duurt ongeveer 2 uur. Het gebied kan nogal drassig zijn, draag daarom laarzen of waterdichte schoenen.

De Vilt is sinds enkele jaren bijna geheel in eigendom en beheer van Brabants Landschap. Zij heeft grootse plannen om het gebied weer die allure te geven die het toekomt. Het gebied heeft potentie om er weer mooie en rijke natuur te creëren.
We lopen tijdens de excursie ook over de spoordijk, wellicht beter bekend als het Duits lijntje. De spoordijk is een overblijfsel van het teloorgegane spoortraject van Boxtel-Wezel-Goch. Deze spoorweglijn is aangelegd in de jaren 1873-1875 en heeft dienst gedaan tot 1972.

We zien ook het beekdal van de Oeffeltse Raam. Deze ongeveer 17 km lange sloot loopt geheel door de gemeente Boxmeer. De Oeffeltse Raam heeft op tal van plaatsen grote veranderingen ondergaan. De sloot is flink op de schop genomen; ze kreeg hier en daar een meanderende loop en er zijn plas-dras-gebiedjes en poelen aangelegd. Over deze onderwerpen vertellen de natuurgidsen u graag meer. Na afloop van de excursie is er koffie en thee.

Meer informatie: A. Aben, tel. 0485-383207.
advertentie