Deel dit artikel ‹ Terug

Exotische namen voor cheetahwelpen van Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: dinsdag 3 januari 2012


Hoe zullen de zes weken oude cheetahwelpen van Zoo Parc Overloon de rest van hun leven gaat heten? Nadat vorige week het geslacht van de vier jongen is bepaald, konden eindelijk passende namen voor de dieren worden bedacht. Na een oproep voor een namenwedstrijd werden vele namen ingezonden; van oerhollands tot zeer exotisch. De vaste verzorgers van de vier welpjes hebben uiteindelijk de knoop door mogen hakken. Voor de drie poezen hebben zij gekozen voor Reza, Zayra en Tahnee; de enige kater in het gezelschap zal de naam Tino gaan dragen.

Voor de cheetahverzorgers was het niet makkelijk om uit alle inzendingen passende namen te kiezen. Moeder Xavannah en vader Lomai hebben exotisch klinkende namen, daarom is gekozen voor namen die hier goed bij aansluiten, natuurlijk het liefst met een mooie, passende betekenis. Zo betekent Reza ‘de jaagster’ en staat Tahnee voor ‘goudbruin’. Het enige katertje in de groep, Tino staat voor ‘krachtig, sterk en gezond’. De krachtige naam Zayra vonden dierenverzorgers goed passen bij de kleinste druktemaker van het stel.

Nu de welpen nog klein zijn, lijken ze erg veel op elkaar. Om de dieren uit elkaar te houden, zoeken de verzorgers naar specifieke kenmerken van elke cheetah.

Zij maken hier foto’s van en deze helpen hen de dieren te onderscheiden van elkaar. Elke dag gaan de vaste verzorgers een kijkje nemen bij het kroost, tijdens het verzorgen worden de kleine cheetahs al bij naam genoemd. De verzorgers zullen de komende tijd goed op moeten letten bij het herkennen van de welpen en het onthouden van hun bijzondere namen.

De cheetah, ook wel jachtluipaard genoemd, komt voor in Afrika en West-Azië en is het snelste landdier ter wereld. Net zoals in de natuur worden de welpen in Zoo Parc Overloon alleen door moeder xavannah grootgebracht. Vader Lomai wordt niet bij de opvoeding betrokken. De cheetahjongen blijven ongeveer 1,5 jaar bij moeder. In die tijd draagt moeder al haar kennis aan haar jongen over, zodat zij uiteindelijk op eigen poten kunnen staan. De welpen zijn nog steeds erg kwetsbaar, daarom blijven moeder en jongen voorlopig achter de schermen en zijn ze op dit moment nog niet zichtbaar voor publiek.