Deel dit artikel ‹ Terug

Cabaretier Richard Groenendijk met nieuwste show in Weijertheater Boxmeer

Geplaatst op: maandag 21 november 2011


cabaret

Groenendijk is een entertainer die zijn publiek van lachsalvo naar lachsalvo voert
Richard Groenendijk
Alle dagen

Na de succesvolle jubileumtour 'Terug bij af' komt Richard Groenendijk met een splinternieuw programma. Het wordt een recht uit het hart gegrepen voorstelling van een veelzijdig theatermaker. Hij is ad rem, weet te ontroeren, heeft een prachtige stem en is boven alles genadeloos komisch. Groenendijk, die de laatste jaren ook schitterde in musicals als 'Les Misérables' en 'Hairspray', weet zijn publiek als vanzelf voor zich te winnen.
'Alle dagen' is zijn achtste solo. Regie: Wimie Wilhelm

'Groenendijk is een entertainer die zijn publiek van lachsalvo naar lachsalvo voert. Daarnaast gaat het ook nog eens ergens over.' (de Volkskrant over 'Terug bij af'.)

'Zijn show is zeer persoonlijk en de innemende cabaretier toont zich van zijn kwetsbare kant. Groenendijk is een verhalenverteller. (…) Een uitstekende avond entertainment.' (De Telegraaf over 'Terug bij af')


Richard Groenendijk in Weijertheater Boxmeer: za 3 december, 20.30 uur
www.richardgroenendijk.nl
___________________________________________________

Biografie

JEUGD
Richard Groenendijk is geboren op 24 september 1972 in het dorp Dirksland op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Tot zijn 18e groeide hij hier op. Hij verhuisde naar Rotterdam, waar hij in 1998 afstudeerde als communicatiedeskundige.

CABARET
Naast zijn studie was Groenendijk al geruime tijd bezig met cabaret. In 1995 was hij finalist van Cameretten in Rotterdam en in het voorjaar van 1998 stond hij samen met o.a. Claudia de Breij en Rooyakkers, Kamps & Kamps in de finale van het concours om de Wim Sonneveldprijs.
Op 29 november 1998 ging in theater PePijn in Den-Haag zijn eerste soloprogramma ‘Mind the Gap’ in première.
Na ‘Mind the Gap’ volgden ‘Gluur’, ‘Nep’, ‘Ego’, De Adem van de Nachtchinees’, ‘Na de Wedstrijd’, en de jubileumvoorstelling ‘Terug bij Af’. Deze laatste show was een compilatie van de beste scènes vanaf Cameretten 1995.
Op 28 november 2011 zal in het oude Luxor Theater in Rotterdam zijn splinternieuwe voorstelling ‘Alle Dagen’ in première gaan.

MUSICAL
In 2008-2009 was Richard de alternate van Carlo Boszhard in de musical ‘Les Misérables’ waarin hij de rol van Thénardier speelde. In 2009-2010 was hij de alternate van Arjan Ederveen in de musical ‘Hairspray’. Hij speelde hierin de rol van de zwaarlijvige moeder Edna Turnblad.
In het voorjaar van 2011 speelde hij in de Musical ‘Herinnert u zich deze nog?!’ de rol van vader. Deze musical was een geheel nieuwe productie en ging over de opkomst en ondergang van het Veronica schip.

SHOW
Naast zijn eigen voorstellingen en musicalrollen deed Richard Groenendijk mee in de kersttheatershow van Karin Bloemen, speelde met o.a. Lone van Roosendaal in de voorstelling ‘Liedjes van Toon’ en zong in ‘A la Longue’, een ode aan Robert Long. Daarnaast trad hij op bij het eerbetoon aan Liesbeth List en samen met Rients Gratema presenteerde hij in het DeLaMar Theater een ode avond aan Rotterdammer Gerard Cox.
In 2007 gaf hij, samen met vijf andere bekende mannen, een spetterend gastoptreden in AHOY tijdens het reünieconcert van de Dolly Dots.

TELEVISIE
Groenendijk werkte ook mee aan verschillende televisieproducties.
Zo was hij te zien in ‘Baantjer’, ‘Toen was geluk heel gewoon’, was panellid in ‘Ook dat nog!’, presenteerde samen met Mylene d’ Anjou het magazineprogramma ‘Terazzo’ en maakte met Carlo Boszhard, voor diens toenmalige tv-show, een aantal persiflages op RTL-Boulevard. Ook dook hij regelmatig op in Jack Spijkermans ‘Koppensnellers’ en was hij te zien in ‘Laat de Leeuw’ en de ‘Madiwodoshow’
Richard was ook één van de tien BN-ers die kandidaat waren in ‘Wie is de Mol?’ toen dit programma in Argentinië werd opgenomen.

In de zomer van 2011 vervangt Richard bij Q-Music Albert Verlinde als entertainmentdeskundige in de 'Goeiemorgenshow' van Jeroen Kijk in de Vegte.

RADIO
Van 2000 tot en met 2008 werkte Groenendijk als presentator bij Radio Rijnmond. Met columniste Carrie presenteerde hij daar ‘De bakkie troost show’. Ook was hij wekelijks presentator van ‘Met Wie?’ en was de vervanger van presentator Hans van Vliet .
IN 2002/2003 presenteerde hij samen met Felix Meurders het VARA-radioprogramma ‘Spijkers met koppen’.

TEKST
Naast dit alles is Richard ook actief als tekstschrijver. Zo was hij vaste columnist van het R-uit magazine, schreef teksten voor de AHOY-concerten van Gerard Joling en conferences voor o.a. Angela Groothuizen en Karin Bloemen.
advertentie