Deel dit artikel ‹ Terug

Muziektheater: De Zangeres zonder Naam

Geplaatst op: vrijdag 16 september 2011


De Graaf & Cornelissen producties presenteert:

muziektheater

De Zangeres zonder Naam

Een intieme muzikale theaterproductie over de legendarische Mary Servaes, alias De Zangeres zonder Naam. Met alle grote hits zoals: 'Ach Vaderlief', 'Mexico', 'Dit is mijn leven', 'Nicosia', '’t Was aan de Costa del Sol', begeleid door een live orkest.
Een opzienbarend, soms vrolijk, dan weer aangrijpend verhaal over een vrouw die iets wilde betekenen, die zich uit haar armoedige omstandigheden een weg omhoog vocht, met als wapen haar persoonlijkheid. Ze kreeg haar faam als De Zangeres Zonder Naam, maar uiteindelijk noemde iedereen haar De Zangeres.

Mary Servaes werd op latere leeftijd ontdekt door Johnny Hoes. Ze verkocht miljoenen platen en ze ontving tientallen gouden platen. Dat ze haar zo sterk bevochten onafhankelijkheid moest prijsgeven op het eind van haar leven had niemand verwacht, ook Mary niet. Een leven met alle denkbare hoogte en dieptepunten!

In de musical doet een jong meisje (Sabine Beens) mee aan een Idols-achtig programma met een nummer van De Zangeres. Dit vertolkt ze zo sterk dat de jury haar uiteindelijk naar de volgende ronde laat gaan. Op dat moment verschijnt De Zangeres aan het meisje en ontvouwt zich haar leven.

In de rol van de zangeres zien we Ellen Pieters, die voor de Graaf & Cornelissen Producties eerder sterke hoofdrollen vertolkte als Blonde Greet in ‘Wat zien ik ?!’ en als Kniertje in ‘Op Hoop van Zegen’.

De Zangeres: Ellen Pieters
Vivian: Sabine Beens
Sjo en Johnny: Jasper Kerkhof
Fan: Eric Beekers
Ensemble: Job Bovelander, Stefan de Kogel, Ylva Wichers Schreur, Nikki van Ostaijen

Script: Lars Boom 
Regie: Paul van Ewijk / Mede geïnspireerd op de boeken van Ben Holthuis


De Zangeres in Schouwburg Cujk: vr 11 november, 20.15 uur
www.dezangereszondernaam.nl

Twee Cuijkenaren zijn betrokken bij de totstandkoming van deze muziektheaterproductie.

Jasper Kerkhof speel t een dubbelrol in de voorstelling: Sjo en Johnny Hoes.
Hans Vrolijks heeft een walsmedley en een promotionele versie van Mexico gearrangeerd voor promotionele doelen. Als technicus was hij recentelijk betrokken bij die opnames. Hij heeft in het Telstar orkest gezeten en in die hoedanigheid met De Zangeres zelf gewerkt. Bovendien heeft hij veel met Johnny Hoes samengewerkt.  Hij is verder niet betrokken bij de productie van onze voorstelling.De Graaf & Cornelissen Producties eert ook Johnny Hoes in theatervoorstelling over het leven van De Zangeres Zonder Naam.
'Het overlijden van Johnny Hoes, de ontdekker van De Zangeres Zonder Naam, zet de ontwikkeling van onze voorstelling in een ander perspectief', aldus producent Hans Cornelissen. 'Tenslotte was er zonder hem geen voorstelling geweest. Als eerbetoon aan de schrijver van zo vele Nederlandse hits zullen we zijn grootste hit "Och was ik maar..." een speciale plaats geven in onze theaterproductie.'

Als ontdekker van De Zangeres Zonder Naam had Johnny Hoes, gespeeld door Jasper Kerkhof, al een rol in de voorstelling. Veel van de liedjes die hij voor De Koningin van het Levenslied schreef, zoals 'Ach Vader Lief', 'Mexico', 'Nicosi'a en 'Mag ik van u een lift meneer', zullen in de voorstelling te horen zijn. Naast deze nummers zal de best verkochte Nederlandstalige plaat aller tijden 'Och was ik maar bij moeder thuis gebleven' een ereplaats in de voorstelling krijgen.
Eind juni ontmoette actrice Ellen Pieters, die de rol van Mary Servaes zal gaan spelen, Johnny Hoes in zijn woonplaats Weert. In zijn kantoor, omringd door ontelbare gouden platen, spraken Pieters en Hoes over De Zangeres, haar muziek, stem en leven. Pieters zegt over haar ontmoeting met Hoes: 'Het was enorm bijzonder en waardevol om met Johnny Hoes te mogen spreken. Hij heeft me zoveel kunnen vertellen. Het was inspirerend om zo dicht bij De Zangeres te kunnen komen. Het klikte ontzettend tussen meneer Hoes en mij. Hij bedacht ter plekke een liedje voor me.'
Johnny Hoes en zoon Adri-Jan Hoes zijn vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Nederlandse voorstelling over De Zangeres Zonder Naam. Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen zochten al in een vroeg stadium contact met Johnny Hoes en zijn bedrijf Telstar. De plannen om een voorstelling over De Koningin van het Levenslied te maken vielen in zeer goede aarde en konden op volle medewerking van het bedrijf rekenen. Het betreurt de producenten dan ook zeer dat Johnny Hoes de première op 21 november in theater DeLaMar in Amsterdam niet meer mee kan maken.
Johnny Hoes ontdekte in 1957 bij toeval de toen 37 jarige Mary Servaes. Ze kreeg meteen een platencontract en zong haar eerste single 'Kindergebed'. Vanwege haar onbestemde stemgeluid verzon Hoes voor Mary de artiestennaam De Zangeres Zonder Naam.
advertentie