Deel dit artikel ‹ Terug

Oud en Nieuw thema in Graafs Museum

Geplaatst op: vrijdag 9 september 2011


Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september staat landelijk het thema "Nieuw gebruik - oud gebouw" centraal. Het Graafs Museum besteedt aandacht aan dat thema door een tweetal activiteiten: op zaterdag om 14.00 uur een lezing van architect Harry Peters over de onder zijn leiding gerealiseerde nieuwbouw van het Graafs Museum en op zondag wordt om 13.00 uur een rondleiding door de Hampoort gegeven door Evert Vos. De nieuwbouw van het Graafs Museum is een uitdagend project, dat gerealiseerd is zonder de waarde van deze stadspoort uit 1668 die tot de top 100 UNESCO-monumenten van Nederland behoort, aan te tasten.

De rondleiding door de Hampoort laat bezoekers verschillende aspecten van dit uitzonderlijke poortgebouw zien, inclusief een kijkje in de onderaardse gang.

Lezing nieuwbouw
Het Graafs Museum in de Hampoort is in 2011 fors uitgebreid met een aanbouw waardoor de expositieruimte meer dan verdubbeld is. Naast een expositieruimte is er ook een educatieruimte gerealiseerd. Deze aanbouw is vanaf de Sint Elisabethstraat niet zichtbaar: zij ligt verstopt tussen het oude gebouw en de aarden omwalling. De nieuwbouw is zelfs gedeeltelijk ín deze omwalling gebouwd. Het waardevolle karakters van de Hampoort is daardoor niet aangetast, het contrast tussen het oude gebouw en de moderne nieuwbouw vormt een geslaagde en spannende toevoeging aan het complex. Harry Peters, in juni koninklijk onderscheiden voor zijn inspanningen voor het Graafs Museum, vertelt op zaterdag om 14.00 uur welke uitdagingen hij tegen kwam bij het uitbreiden van het museum. Een uitgelezen kans om vragen te stellen aan de Gasselse architect.

Rondleiding Hampoort
De Hampoort is de laatste stadspoort van de vestingstad Grave. In 1668 werd deze poort gebouwd en zij vormde de toegang vanuit Grave naar de weg richting 's-Hertogenbosch. De Sint Elisabethstraat loopt feitelijk aan de achterzijde van de Hampoort, de nog mooiere voorzijde van de Hampoort is daardoor voor velen onbekend. De Hampoort was in vroeger tijden aan de voorzijde middels een ophaalbrug bereikbaar, waarna door de poort de vestingstad betreden werd. Tegenwoordig is die doorgang permanent gesloten. In de vleugels van de Hampoort is aan één zijde het Graafs Museum gevestigd, de gildekamer van het Cloveniersgilde is gehuisvest in de andere vleugel. Op zondag om 13.00 uur vertelt Evert Vos uitgebreid over dit bijzondere pand.

Het Graafs Museum, Sint Elisabethstraat 10 A, biedt een permanente tentoonstelling over de historie van Grave, getiteld ‘Vensters op het Graafs cultureel erfgoed’. Daarnaast is er altijd een wisseltentoonstelling. Tot 25 september is de expositie 'In kunst verweven' te zien, een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Graafse kunstenaressen Annelies van Dooren en Christel Bergmann.
Gratis entree tijdens Open Monumentendag.

Meer informatie: www.graafsmuseum.nl
advertentie