Deel dit artikel ‹ Terug

Tanks en amoureuze escapades

Geplaatst op: vrijdag 2 september 2011


Overloon – Het is deze dagen precies 67 jaar geleden dat Amerikaanse troepen in het zuiden van Limburg hun eerste bevrijdingsoperatie op Nederlandse bodem uitvoerden. Daarom wordt dit weekend in de bossen rondom het nationale oorlogsmuseum Liberty Park in Overloon een groot militair kamp opgeslagen onder de naam Liberty Basecamp. Het is het begin van een maand vol activiteiten tot aan de herdenking van Market Garden.

Dit bivak bestaat uit meer dan veertig militaire voertuigen zoals die bij de bevrijding van Nederland door Amerikaanse en Britse troepen werden ingezet. De voertuigen horen bij re-enactment vereniging Santa Fé. Bij re-enactment wordt de werkelijkheid van vroeger zoveel mogelijk historisch correct uitgebeeld. Zo is er o.m. een radiohut, een opslagplaats voor brandstof, verschillende werkplaatsen en een veldkeuken in vol bedrijf. Ook schuttersputten ontbreken niet en er is een drill-sergeant die instructies geeft. Enkele keren per dag trekken de voertuigen in defilé door het park. Daarbij is in het oorlogsmuseum zelf te zien hoe de legertop met de seksuele driften van de manschappen omging, in de tentoonstelling Mars & Eros. Al met al krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe het leven er in zo’n kampement aan toeging. Op zaterdagavond is er een speciaal bevrijdingsconcert van de bigband De Zendmasters die de muziek van Glenn Miller opnieuw leven in blazen.

Liberty Basecamp is beide dagen overdag geopend van 10 tot 17 uur. Het concert van De Zendmasters is zaterdagavond om 8 uur in een grote feesttent in het Brabantse museumpark.

Zie ook: www.libertybasecamp.nl 
advertentie