Deel dit artikel ‹ Terug

Iedere zondag in juni gratis rondleiding door Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: vrijdag 3 juni 2011


Pootafdrukken in het zand, krabsporen op een boomstam, afgebroken takken, een losgelaten veer. Alle dieren laten sporen na. Soms onbedoeld, soms juist heel bewust. Wat zeggen deze sporen over het dier? En waarom heeft het dier deze achtergelaten? Tijdens de gratis themarondleiding ‘Speuren naar Sporen’ door Zoo Parc Overloon wordt van alles verteld over dieren en hun sporen en hoe deze sporen de dierverzorging helpen bij het verzorgen van de dieren in het dierenpark. ´Speuren naar Sporen´ start iedere zondag in juni om 11:30 uur.

Dieren laten onbewust sporen achter, zoals pootafdrukken of een uitgevallen veer, maar er zijn ook sporen die met een goede reden zijn geplaatst. Veel dieren communiceren bijvoorbeeld met geursporen; daarmee verjagen ze vijanden, bakenen ze hun territorium af of verleiden ze elkaar.

In de dierentuin zijn sporen erg belangrijk; de meeste dieren die hier leven laten zich namelijk niet zomaar onderzoeken. Maar met behulp van de aanwijzingen die ze in hun verblijf achterlaten, kunnen dierverzorgers vaak goed afleiden hoe het met een dier gaat. Wanneer een kameel in november zijn vacht in grote plukken verliest, is het dier waarschijnlijk ziek. Ziekte en/of stress kan er voor zorgen dat een dier zijn haar in deze ongebruikelijke periode verliest. Maar wanneer diezelfde kameel in het voorjaar zijn vacht met grote plukken verliest, is er niks aan de hand. Kamelen verliezen in het voorjaar hun dikke wintervacht, om zonder dikke jas de warme zomer in te gaan. De kameel ziet er in die periode misschien wel een beetje sjofel uit, maar is kerngezond. Ook uitwerpselen zijn voor dierverzorgers erg belangrijk; wijkt de ontlasting af van normaal, dan is dit een teken dat er iets aan de hand kan zijn.

De themarondleiding ‘Speuren naar Sporen’ wordt gegeven op 5, 12, 19 en 26 juni en begint om 11:30 uur. De rondleiding is gratis voor bezoekers van Zoo Parc Overloon na betaling van de entree.
advertentie