Deel dit artikel ‹ Terug

3 x Megens in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: maandag 9 mei 2011


Van 8 mei tot 5 juni a.s. exposeert het artistieke Nijmeegse gezin Megens in Museum Het Petershuis in Gennep. Maria Megens toont schilderijen en foto’s. Frans Megens exposeert installaties en assemblages. Hun dochter Janske komt met designproducten uit haar collectie ‘paper text cushions’. Met deze collectie won ze eerder de eerste prijs van de prestigieuze Toon van Tuijl Designprijs.

De schilderijen en foto’s van Maria Megens (1952) kenmerken zich door een grote mate van abstractie met een vleugje figuratie. Zij zijn uitgesproken kleurrijk ofwel verstild in kleur en vorm. Ze gebruikt kleuren zoals een componist klanken benut voor het oproepen van ervaringen. Geluid en kleur bestaan immers beide uit trillingen die door hun toepassing, zonder iets te illustreren, een sfeer kunnen verbeelden. Hoewel de kleur in haar composities intens is, zijn de verflagen subtiel over elkaar heen gelegd. De vormen in de schilderijen, verwijzen naar architectonische elementen in een landschap. De rechthoekige en driehoekige vormen refereren aan bomen,huizen, gebouwen. Zonder dat er een mens te zien is, verwijst dat wat hij gebouwd heeft naar zijn aanwezigheid. Het Hollands landschap en reizen naar o.a. Afrika, Azië en Griekse eilanden liggen aan de basis van het werk van Maria Megens.

Textiel en letters spelen een belangrijke rol in het werk van Frans Megens (1953). Woorden als drager van informatie, worden als beeldgegevens in assemblages en installaties gebruikt. Het woordinhoudelijke gaat een spel aan met het beeldinhoudelijke. De zo ontstane beelden strekken verder dan de feitelijke informatie die de woorden geven. Daarnaast is het opvallend dat hij al vormgegeven objecten van textiel zowel als niet-textiel, die al een leven in zich dragen, gebruikt om zijn eigen verhaal mee te vertellen. Hij schept visuele poëzie. In Museum Het Petershuis exposeert Frans Megens installaties en assemblages.

Janske Megens (1981), dochter van Maria en Frans, studeerde in 2004 af met een handgemaakte collectie tassen op de afdeling 3D Design (nu Product Design) aan ArtEz in Arnhem. Momenteel heeft ze een studio in Nijmegen, waar ze als zelfstandig ondernemer werkt aan haar tassen en schoenencollecties. Janske heeft haar werk al gepresenteerd op vele succesvolle exposities en beursen in Nederland en in het buitenland. In 2007 is Janske gestart met een nieuwe collectie interieurproducten, sieraden en accessoires. In oktober 2008 won ze de eerste prijs van de Toon van Tuijl Designprijs met haar collectie ‘paper text cushions’. De collectie is bij het Nepalese bedrijf Nepal Paper Craft ontwikkeld. Tijdens ‘3 x Megens’ zijn designproducten uit deze collectie bij Het Petershuis te bewonderen.

De expositie ‘3 x Megens’ zal op zaterdag 7 mei a.s. om 15.00 uur worden geopend voor genodigden en de Vrienden van het museum. De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen van zondag 8 mei tot en met zondag 5 juni 2011.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur (tijdens de Pinksterdagen afwijkende openingstijden). Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.
advertentie