Deel dit artikel ‹ Terug

Liberty Park Overloon geeft tankcommandanten de ruimte

Geplaatst op: woensdag 25 juli 2007


In het weekend van 28 en 29 juli kan elke bezoeker van het museum Liberty Park, nog altijd beter bekend als het Oorlogsmuseum Overloon, plaatsnemen in een echte Russische tank.

Deze T-55 tank uit de Koude Oorlog zal opengesteld zijn voor publiek, evenals een Nederlandse pantserwagen en een jeep uit die tijd. De Russische tank is bijzonder omdat van dit type maar enkele stuks zijn overgebleven nadat het IJzeren Gordijn gevallen was. In de ontwapeningsaccoorden die NAVO en het Warschau Pact samen sloten werd bepaald dat grote hoeveelheden tanks ontmanteld zouden worden. Daaronder vielen ook T-55 tanks, het broertje van de T-54 die als grootste exportsucces gold van de Sowjet defensie-industrie indertijd. De T-55 werd in de jaren negentig door het museum aan haar collectie toegevoegd. Bij bijzondere gelegenheden wordt de tank nog gebruikt, recent nog bij de promotie van de commandant van de Task Force Uruzgan, kolonel Vleugels, toen hij na zin terugkomst werd aangesteld tot brigade-generaal en in deze tank een rondrit maakte over het oefenterrein in Vught.

De bezoekers die plaatsnemen in de tank zullen tekst en uitleg krijgen van één van de Nederlandse chauffeurs van deze tank. De tank en de beide andere voertuigen zullen opgesteld staan in het Marshall Museum en er zal alle gelegenheid zijn tot het maken van foto's van de mensen die plaatsnemen in deze militaire topstukken.

Het museum is beide dagen geopend van tien uur 's morgens tot zes uur 's middags.
advertentie