Deel dit artikel ‹ Terug

Zware jongen

Geplaatst op: dinsdag 28 december 2010Overloon – Het Liberty Park heeft een bijzonder stuk vuurwerk in bruikleen gekregen. Het gaat om een zware vliegtuigbom met een explosieve lading van 1000 pond. Het projectiel woog in vol ornaat tijdens de oorlog nog een stuk meer, namelijk ruim 1000 kilo. Het is daarmee zo’n vier keer zwaarder dan de doorsnee vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

Vanwege het enorme gewicht kreeg dit explosief de bijnaam Hermann mee, naar de opperbevelhebber van de Duitse luchtmacht in die tijd. Rijksmaarschalk Hermann Goering was namelijk zelf ook vrij stevig aan de maat. Het projectiel werd na de oorlog gevonden en onschadelijk gemaakt. Daardoor verloor het een belangrijk deel van zijn lichaamsgewicht maar het is door zijn omvang nog altijd een imposante verschijning. Met zijn lengte van tweeëneenhalve meter is deze bom het grootste museumstuk in de tentoonstelling 1000 Bommen en Granaten, die al enige tijd in het museum te zien is.

De enigszins hilarische omvang en benaming staat in schril contrast met de enorme vernietigende kracht van dit soort vuurwerk. Als een dergelijke bom tot ontploffing kwam, werden er zulke kraters geslagen dat daarin complete huizen verdwenen, vaak met een groot aantal slachtoffers tot gevolg. Het is die relativering die een bezoek aan het museum in Overloon keer op keer indrukwekkend laat zijn.
advertentie