Deel dit artikel ‹ Terug

Wie wordt het 50.000e technokid?

Geplaatst op: donderdag 23 december 2010TechnoPromo te Cuijk verwacht in januari de 50.000e leerling in haar educatieve techniekcentrum. Tijd om even stil te staan bij deze mijlpaal en de 50.000e leerling, met klas, in het feestelijke middelpunt van de belangstelling te zetten. De stichting TechnoPromo, gevestigd op het industrieterrein De Beijerd en ’t Riet in Cuijk, ontvangt sinds haar oprichting in 2002 leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs voor een techniekles. De leerlingen komen voor het merendeel van scholen uit het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg, maar ook daarbuiten.

TechnoPromo ontvangt nu per jaar ruim 8.000 leerlingen. Begonnen als een klein team van zeer gedreven onderwijsmensen en technici is in 2002 een praktijkcentrum van 500 m2 ingericht. Grote stimulators waren de Industriële Kring; de Opleidingsfondsen; het (beroeps)onderwijs en Kamer van Koophandel. Ook in de politiek stond techniek als een speerpunt hoog op de agenda. Met subsidie van de gemeentes in de regio en de Provincie kon TechnoPromo van start gaan en maakten veel leerlingen kennis met techniek. Zelf ontdekken en leren door te doen staan hierin centraal.

In de loop der jaren is TechnoPromo niet meer weg te denken uit de regio. De medewerkers, veelal vrijwilligers, zijn jarenlang werkzaam zijn geweest bij technische bedrijven in de regio maar ook bij bekende multinationals. Het kleine team van 2002 is gegroeid tot ca 30 personen onder leiding van vestigingsmanager Trees Hamers die als geen ander alle betrokkenen weet te inspireren en motiveren voor techniek. Dat blijkt ook uit de bezetting van de praktijkruimte. De lessen die in dagdelen worden gegeven zijn voor meer dan 90 procent volgeboekt. Alle scholen uit de regio brengen zeer frequent een bezoek en veel scholen komen tot zelfs 3x per schooljaar terug.

Naast de techniekactiviteiten in de praktijkruimte heeft TechnoPromo inmiddels ook haar vleugels in andere richtingen uitgeslagen . Het organiseren van bedrijfsbezoeken voor kinderen uit groep 7, een naschools techniekprogramma en niet te vergeten de spectaculaire wedstrijd Mini-Vakkanjers behoren tot het aanbod.

De kracht van TechnoPromo zit in de vertaling van de praktijk uit het bedrijfsleven naar het niveau van de leerlingen. Dat komt oa tot uiting in de professionele karakter van de praktijkruimte en begeleiding door bevlogen ervaren technici. De machines en gereedschappen zijn professioneel en beveiligd voor kinderhanden. Het volwassen (ware) formaat waarmee de leerlingen werken, werkt stimulerend. “Dit is echte techniek” wordt na afloop vaak gezegd.

Door het verkennen van de eigen kwaliteiten en gebruik te maken van het aanbod van TechnoPromo kunnen de leerlingen een verantwoorde studiekeuze maken. De bijdrage die TechnoPromo levert is het best meetbaar via de statistische gegevens over een technische studiekeuze. Deze geven aan dat er landelijke een daling tot wel 25% waarneembaar is, terwijl er in onze regio een lichte stijging heeft plaatsgevonden. TechnoPromo denkt daar in belangrijke mate aan te hebben bijgedragen. Reden genoeg om het 50.000e bezoek uitbundig te vieren. Gezien het enthousiasme van de leerlingen en de medewerkers gaan we energiek verder op weg naar het 10-jarig bestaan.
advertentie