Deel dit artikel ‹ Terug

St. Jansweekend

Geplaatst op: dinsdag 19 juni 2007


Was er voorheen tijdens het St. Jansweekend in Sambeek altijd al van alles te doen, dit jaar staan de beide dagen - zaterdag 23 en zondag 24 juni - bol van de activiteiten.

Uiteraard is er weer de traditionele St. Janskransenwijding. Inwoners van het dorp vervaardigen zelf fleurige kransen of ook wel trossen, die aan de voet van de eeuwenoude toren worden gewijd. Vervolgens worden deze kransen en trossen een week naast de voordeur gehangen en daarna opgeborgen in schuur of op zolder tot het volgend jaar.

Het gebruik van het maken van kransen en die te laten wijden aan de vooravond van de feestdag van St. Jan, de patroon van de Sambeekse parochie, is al heel oud. Sommige bronnen maakten er eeuwen geleden al melding van. De kransen symboliseren in oorsprong de verbondenheid van de mens met de natuur. Sambeek is een van de weinige plaatsen in Noord-Brabant waar deze kleurrijke traditie heeft standgehouden.

Klassieke tractoren
Rond deze wijding vindt een groot aantal activiteiten plaats. De Sambeekse Motoren en Tractorenvereniging (SMT) viert op grootse wijze haar vijfjarig bestaan. Rond de Sambeekse toren en achterliggend gebied is een feestterrein ingericht, waarop - hoe kan het anders - tal van klassieke tractoren te bezichtigen zijn. Maar dat niet alleen. Ook zijn er oude auto's, zoals Rolls Royces, motoren en bromfietsen te zien, evenals de eerste modellen puinbrekers. Hobbyisten geven demonstraties van oude ambachten. Kinderen komen niets te kort. Op zaterdag 23 juni is er van 12.00 tot 17.00 uur een kinderspeelgoedmarkt op het kerkplein, draait er een nostalgische draaimolen, kunnen ze pony rijden en spelen in een grote zandbak met graafwerktuigjes. Dit is slechts een kleine greep uit de activiteiten van SMT, die te gratis bezoeken zijn. Het aan de St. Janskransenwijding aansluitende zomeravondconcert vindt ditmaal plaats in de feesttent van SMT aan het Torenpad.

Verdwenen gebouwen
Toch is dit nog niet alles. Zoals gebruikelijk in het St. Jansweekend brengt Sambeeks Heem, de plaatselijke historische vereniging, een Duvelksklökske uit, ditmaal gewijd aan uit het dorp verdwenen gebouwen. Het betreft de protestantse kerk, twee jeugdhuizen en het stationnetje. Dit Duvelsklökske is verkrijgbaar onder de toren. Daar wordt ook het St. Jansbrood verkocht, een lekkernij die speciaal voor dit weekend wordt gebakken. De Wereldwinkel verkoopt Derde Wereldproducten, terwijl de plaatselijke stichting 'Hetty Denen voor Zambia' belangstellenden informeert over zijn activiteiten in dat Afrikaanse land. Voetbalvereniging Sambeek bestaat 75 jaar en exposeert onder de toren over wat er in die periode allemaal is voorgevallen. En dat is heel wat.

Natuurlijk is gedurende de twee dagen de toren weer te beklimmen, voor vele honderden mensen nog altijd een attractie van de eerste orde om vanaf zo'n veertig meter hoogte de omgeving te bekijken.

De St. Janskransenwijding in Sambeek vindt plaats op zaterdag 23 juni om 18.30 uur. Alle andere genoemde activiteiten zijn op zaterdag 23 juni van 12.00 tot 17.00 uur en van 19.15 tot 22.00 uur en op zondag 24 juni van 11.00 tot 17.00 uur.

Het aan de Grotestraat 71 gelegen Kloosterhuis houdt op zondag 24 juni van 12.00 tot 17.00 uur een open dag, met rondleidingen, muziek en een gezellig terras.
advertentie