Deel dit artikel ‹ Terug

Speciaal radioprogramma voor en over visueel gehandicapten

Geplaatst op: maandag 8 november 2010Ziezo FM start in januari 2011 met 4 proefuitzendingen

In januari 2011 start er een radioprogramma voor en over visueel gehandicapten. Dit wekelijkse 1 uur durende radioprogramma, “Ziezo FM” zal aangeboden worden aan alle (lokale) omroepen. Doel van dit programma is om te werken aan een juiste beeldvorming rond het leven met een visuele beperking en blinden, slechtzienden en hun omgeving op een laag drempelige wijze te informeren. In januari start er een pilot van 4 uitzendingen.

Het radioprogramma Ziezo FM is een initiatief van Corné Kremers uit Mill. “Jaren lang gaf ik als voorlichter van Dedicon lezingen en workshops rond lectuur en informatie voor visueel gehandicapten,” vertelt de nu 45 jarige Kremers. “Omdat ik zelf blind ben vertelde ik in mijn lezingen ook over mijn eigen activiteiten, mijn ervaringen en gaf ik tips. Ik merkte daarbij dat er bij veel mensen een foutief beeld bestaat over blinden en slechtzienden.” Als voorbeeld vertelt Corné dat niet iedere blinde piano kan spelen, een donkere bril draagt, een geleide hond heeft en boekbinder of telefonist is.

“Toen bij Dedicon mijn taak als voorlichter veranderde en ik minder vaak lezingen gaf ben ik dit op eigen titel gaan doen bij onder andere scholen, verenigingen en bedrijven.” Zo verzorgde hij gastlessen bij diverse ROC vestigingen. Kremers: “Bij opleidingen op het gebied van horeca, toerisme en recreatie vertelde en demonstreerde ik bijvoorbeeld hoe je in de praktijk om kunt gaan met visueel gehandicapten.” Leerlingen waren volgens Kremers razend enthousiast. “Een opmerking die ik daar hoorde zal ik nooit vergeten. Een van de leerlingen zei: dus eigenlijk zijn blinden net gewone mensen.”

En precies dat wil Corné Kremers bereiken met het radioprogramma Ziezo FM. “Dat radioprogramma gaan we hier bij de lokale omroep in Mill opnemen en bieden we aan alle lokale omroepen, internetstations en alle andere omroepen gratis aan. Het wordt een wekelijks 1 uur durend programma met wat vaste rubrieken en iedere week een studiogast uit de doelgroep of die betrokken is bij de doelgroep.” Kremers gaat het programma zelf presenteren en wil er vooral een luchtig en informatief programma van maken. “Daarom is er naast nieuws, tips en actuele ontwikkelingen ook muziek te horen.”

In januari 2011 start er een pilot van 4 uitzendingen. Hiervoor is een financiële bijdrage van stichting Winckel-Sweep ontvangen. Stichting Winckel-Sweep biedt financiële steun ten behoeve van het welzijn van visueel gehandicapten. Dedicon en de Landelijke Stichting Blinden en Slechtzienden is hierbij nauw betrokken. Wilt u als (lokale) omroep het radioprogramma Ziezo FM opnemen in uw programmering? Stuur dan een mailtje naar info@ziezofm.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.ziezofm.nl.
advertentie