Deel dit artikel ‹ Terug

Dubbele mijlpaal voor oorlogsmuseum

Geplaatst op: donderdag 28 oktober 2010Op woensdag 27 oktober ontving het Liberty Park in Overloon de 100.000e bezoeker van dit jaar. Het was de 11-jarige Tim Vromans uit Bladel, die samen met zijn ouders kwam kijken om zijn spreekbeurt over de Tweede Wereldoorlog goed voor te bereiden. Naast gratis entree en bloemen stond er natuurlijk ook een stuk vlaai te wachten voor de familie.

Voor het museum was dit het tweede jaar op rij dat er meer dan honderdduizend bezoekers de poorten passeerden. De militaire collectie trekt vanouds veel bekijks van jong en oud, maar met name ook de vorig jaar in gebruik genomen Blockbuster mag zich bij jonge bezoekers in een toenemende populariteit verheugen. Dit jaar werd bovendien in een tijdelijke expositie ruim aandacht gegeven aan de speciale herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Mede daardoor trok het Liberty Park in augustus veel publiek, nadat het in juli veel te heet was geweest om een museum te bezoeken.

Het museum heeft een dubbele reden voor een klein feestje. Want in de afgelopen dagen kreeg het ook te horen dat het felbegeerde predicaat Geregistreerd Museum was toegekend aan het oorlogsmuseum. Dit is een keurmerk dat in Nederland aan musea wordt verleend als teken van bewezen kwaliteit. Het museum, dat in 2011 zelf 65 jaar bestaat, is zeer verguld met deze toekenning. “Het is een beloning voor het werk dat in musea veelal op de achtergrond gebeurt, maar dat noodzakelijk is om eigentijdse tentoonstellingen te bieden aan het publiek. Dat werk heeft met name te maken met de ontwikkeling van educatieve projecten en het beheren van de zeer uitgebreide collectie die in Overloon in al die jaren is opgebouwd”, aldus directeur Erik van den Dungen.
advertentie