Natuurfeest Tongelaar geweldig succes Natuurfeest Tongelaar geweldig succes
Deel dit artikel ‹ Terug

Natuurfeest Tongelaar geweldig succes

Geplaatst op: woensdag 18 oktober 2023


Van bushcraften tot boomklimmen en van Kooktheater tot Kinderuniversiteit. Voor 600 kinderen begon de herfstvakantie met een Natuurfeest op landgoed Tongelaar en wat een leuke dag was dat! Met 40 verschillende activiteiten was er van alles te beleven: 


Er werden mini-pizza’s gebakken in de buitenovens, mandjes gevlochten van wilgentenen en oorwurmhotels gemaakt. Heel veel kinderen gingen creatief aan de slag in de Knutseltent van juf Anita met dromenvangers en vogeltjes van rivierklei. De jongens en meiden van Scouting Mill zorgden voor een fijn vuurtje om broodjes aan te bakken en overal waren natuurgidsen van Brabants Landschap die je meenamen in hun verhalen.


Drie weides, drie thema’s

Prachtig om te zien; kinderen die de vraag in de ogen hebben staan “wat ze hier dan allemaal te doen hebben”. Maar die na 5 minuten een prachtige Indianen praatstok aan het maken zijn of vol verwachting bij een appelpers staan. In drie weides met elke eigen thema was het één grote beleving. Dit zijn dagen die ze over tientallen jaren nog herinneren. Want dat het indruk maakte, dat was duidelijk. Een zelfgemaakt mandje, een pompoen schitterend versierd met verf.


“Ow, maar dat is simpel. Dat kunnen we thuis ook op de BBQ.”

Kinderen stonden zich te verdringen bij het Buscraft kamp waar je popcorn kon poffen in een leeg frisdrankblikje. En ja, dat kan thuis zeker ook. Of koken met verse ingrediënten bij de Smaakwagen van Martien Bos. Wat heerlijk smaakt alles als je het zélf gemaakt hebt.

Niet alleen voor kinderen viel er een boel te leren, ook ouders deden enthousiast mee. Sommigen waren ijverig mee aan het werk. Goed om te zien dat papa’s heel goed kralen kunnen rijgen.


Regen, zonneschijn en Boswachter Tim

Tijdens deze editie kregen we even een bui, maar dat had ook wel wat: met zijn allen even schuilen onder de tenten. Ook dat hoort bij een Natuurfeestje. Én we kregen bezoek van Boswachter Tim en zijn gezin, een onverwachte verrassing. Na alle selfies van kleine én grote bezoekers met Tim hielp hij Chef-kok Jeroen van den Heuvel nog even met de Groentebingo. Wat een feest. De modderkeukens bleken achteraf overbodig, daar had de natuur zelf al in voorzien!


Unieke sfeer

De sfeer was zoals elk jaar uniek. Bij 600 kinderen stel je je heel wat voor, maar niet de relatieve rust die het natuurfeest uitstraalt. Er is enorm veel te doen, maar de dag ademt rust uit. Die rust komt vanuit de prachtige sfeer van het kasteel, kundige vrijwilligers die uitleg geven en 40 interessante activiteiten waar de kinderen met volle teugen van genieten. Aan het einde van de dag ging iedereen lekker vies naar huis, met een tas vol knutsels en een hoofd vol ideeën.


Unieke samenwerking

Natuurfeest Tongelaar is een kinderfeest georganiseerd door vrijwilligers van OntdekMill, Kasteel Tongelaar, Brabants Landschap, Een Goei Leven, IVN Grave - Cuijk en Scouting Mill. Met de hulp van Smaakcentrum Land van Cuijk en heel veel sponsoren zoals Fonds NME, Prins Bernard Cultuurfonds en donateurs. Samen zorgden zij ervoor dat iedereen gezien, beleefd én geproefd heeft van wat de natuur allemaal te bieden heeft en kan betekenen.