Verkiezingen PS/Waterschap en Eerste Kamer

Column S.F.Nar
vrijdag 17 maart 2023


Woensdagavond 1 maart toog ik met een Olympia vriend van me naar de grote zaal van Riche te Boxmeer voor een debatavond in het kader van de verkiezingen voor de PS van Noord-Brabant en het Algemeen Bestuur van het Waterschap AA en Maas. Een avond prima georganiseerd door Groen Links in nauwe samenwerking met beoogd echtgenoot PvdA, nu nog verloofde. Maar het kan ook zo maar zijn dat deze vrijage wordt verbroken. Een prominent als PvdA coryfee Ronald Plasterk is onder meer fel tegen en ik denk dat hij grotendeels gelijk heeft. De PvdA moet in mijn ogen weer terug naar de basis: opkomen voor de arbeiders en de laagste inkomensgroepen. Lees zijn heldere column daarover in maart 23 in De Telegraaf. Joop den Uijl begreep dat als geen ander, terwijl Wim Kok daarentegen de socialistische veren juist wilde afschudden. Indirect worden via de Provinciale Staten op 30 mei aanstaande de Eerste Kamerleden gekozen. 


De drukte viel wat tegen en bestond voor het allergrootste gedeelte uit mensen van de achterban van de deelnemende partijen aan dit enige debat in de gemeente Land van Cuijk. Wel was de pers gelukkig goed vertegenwoordigd verzegeld van diverse fotografen.  


8 woordvoerder kwamen namens hun partijen aan het woord inzake PS, waaronder de drie lijsttrekkers van het CDA, PvdA en Lokaal Brabant: Ronnes, Deckers en Oudenhoven, naast 7 personen namens partijen voor het AB van Waterschap AA en Maas. Het niveau was gemiddeld laag, zowel verbaal als inhoudelijk. En dan moet je zeggen dat de gevestigde partijen zoals CDA, PvdA, VVD en Groen links er met kop en schouders bovenuit steken wat betreft spreekvaardigheid en kennis. Maar ja bij verkiezingen spelen emoties vaak ook een hoofdrol. En dan te bedenken dat op 15 maart jl. voor PS Noord-Brabant zelfs 20 partijen meededen. 


Mijn alter ego FdB dacht meteen: 20 partijen die soms marginaal verschillen in standpunten over de provincie of kiezen voor het extreme en dus bij voorbaat voor de oppositie. Ik zucht met grote ergernis: wanneer gaan we nou eindelijk eens voor Tweede Kamer en Eerste Kamer uit van een kiesdrempel van minimaal 5 %? Toon lef dames en heren politici en stop met deze onzin. Alhoewel je ook wel kunt stellen: ‘In welk ander land ter wereld kun je jouw stem uitbrengen op 20 partijen?’ De kleinste nuance krijgt in Nederland de ruimte en verdringt zich voor de tv om te vaak onzinnige vragen te stellen aan de leden van het kabinet. Veelal pure aandachttrekkerij.