De Persweeen

Column S.F.Nar
vrijdag 10 maart 2023


Over De Pers in de gemeente Land van Cuijk valt vanzelfsprekend veel te schrijven. We doen het met een regionaal dagblad De Gelderlander editie Maasland en twee weekbladen: De Maasdriehoek, edities Boxmeers en Cuijks Weekblad en De Bok met het Cuijkse kind De Stier en de Graafse baby De Graef. Alle drie helaas slechts eens in de veertien dagen verschijnend. 


De Gelderlander Maasland heeft in een vlaag van verschrikkelijke verstandsverbijstering gekozen voor Nijmegen als standplaats met gelukkig nog wel in de regio wonende pennenlikkers als Joost Ariaans (Grave), Dennis Greijn (Cuijk) en Herman Wissink (Cuijk). Ook het zo succesvolle Nieuwscafe werd in een vloek en zucht opgedoekt. Een geluk is nog dat Geurt Franzen, onze veelschrijvende ZZP’er (Zelfstandige Zonder Pecunia) nog wekelijks hyperactief is: als columnist in de huid kruipend van Dwarskijker en als schrijver duiding gevend aan menig regionaal, historisch verhaal. De blunder van deze eeuw maakte De Gelderlander begin december vorig jaar met een paginagrote story over Wim Hillenaar, die beslist de definitieve burgemeester zou worden van de gemeente Land van Cuijk. Het gerucht gaat nu dat dit verhaal WH de das heeft omgegaan. Nieuwe burgemeester werd namelijk Mooie Marieke Moorman (M3). Het kan verkeren…….En nu als de wiedeweerga terug met een eigen home in Boxmeer of Cuijk.


De Maasdriehoek is te vaak, jammer genoeg, vooral een blad met veel reclames en te weinig hout snijdende artikelen. Als columnist maakt Koos wel furore moet ik zeggen. Vilein en scherp regionaal spelende kwesties humoristisch uitbottend. Wel blij dat dit heus weekblad een kantoorlijke smoel heeft in Boxmeer. En met correspondent Martijn Schwillens uit Sint Agatha als journalist, naast zijn geliefd werk als auteur van bijzondere boeken over voetbal. Bladkoning met Haagse bluf overgoten met Olympia-voetbalsaus is Kees Bentvelsen. Mans Pere is voor velen een nog volstrekt onbekende hoofdredacteur. Kom eens tevoorschijn Mans als je durft…….


De Bok en zijn equivalenten De Stier uit Cuculum en De Graef (Grave) komen slechts 2 keer per maand uit. Met als eindredacteur alias bierpaus, Gennepenaar van geboorte, nu al lang inwoner van Cuijk, Twan Dohmen, die soms ook nog schrijvend vreemd gaat bij De Gelderlander. Bladen met de nodige columnisten (te veel zelfs?) en met gelukkig wel steeds een flink aantal redelijk bijzondere artikelen. Verder duidelijk gescheiden pagina’s wat betreft advertenties en redactie. In Cuijk gaat Toreador Jos Janssen soms te keer als een stier. Gelukkig nooit dodelijk voor zijn slachtoffer. Integendeel zelfs. In Grave heerst klimaatburgemeester Peter Linders, die ook nog meent te moeten roeptoeteren dat Grave wis en waarachtig de hoofdstad is van het Land van Cuijk. Bladenmagnaat, vorstelijk zetelend aan het Mediaplein te Bocktown , maar ook in Nijmegen, is ex Boxmerenaar Ronny Baumler, woonachtig in het voordorp Sambeek en aldaar lid van de Raad van 11.


Dringende suggestie tenslotte: laten deze drie bladen de hoofden bij elkaar steken en samen zorgen voor een flitsende voortgang van het Nieuwscafe of wellicht nog liever een kakelvers Boxgala of een geheel nieuwe sprankelend programma en ga op tournee door de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Zorg voor in ieder geval voor geruchtmakende persweeën….


S.F. Nar: freelance journalist, schrijver en columnist uit het Land van Cuijk.