Anne’s zoektocht naar levenskwaliteit

Column S.F.Nar
vrijdag 28 augustus 2020


Zaterdag15 augustus jl. werd ik middels de bijlage “Achtergronden bij het nieuws” van De Gelderlander emotioneel behoorlijk geraakt door aangrijpende verhalen van drie jonge vrouwen met de voor mij onbekende en blijkbaar zeldzame, zeer ernstige ziekte CCI/AAI. Een nog betrekkelijk onbekende aandoening die deze vrouwen 24 uur per dag in bed houdt. Er is tot heden toe slechts één arts ter wereld, gevestigd in Barcelona, die hen kan opereren en weer uitzicht kan geven op meer levenskwaliteit. Zijn naam? Dokter V. Gilete. Doch het is een peperdure operatie, die niet vergoed wordt. Alle drie de vrouwen zijn begonnen met een crowdfundingsactie. Hun namen? Eva Peelen(18) uit Ede, Ilona Spee(37) woonachtig in Huissen en tenslotte Anne van Dijk (39) wonend in Boxmeer.

Anne ken ik via haar facebookpagina De Rollende Blogger, die nu sedert ongeveer een jaar alleen nog maar op bed kan liggen. Afgelopen maandagmiddag 25 augustus kwam ik haar vader (Martien Reijnen) nog tegen op de Veerweg. Gezeten op zijn fiets hield hij me aan.
Fanatiek en met grote gedrevenheid was hij bezig de flyer ‘Anne’s fight for life’ te bezorgen bij vrienden en bekenden om zo middels donaties het benodigde geld bijeen te sprokkelen voor een hoogst noodzakelijke operatie van dochterlief Anne inclusief ambulancevervoer naar
de stad Barcelona. Hij zei: “Van de benodigde 130.000 euro is al 80.000 euro binnen. Formidabel. Maar nog wel 50.000 euro te gaan.” Zie www.annesfightforlife.nl

Ja Anne uit de Vrije Heerlijkheid Boxmeer, waar zij geboren en getogen is. 39 jaar pas op haar levensteller. Mooie, sprankelende vrouw. Getalenteerd ook. Succesvol op de Hogeschool Arnhem Nijmegen. SRM communicatie met goed gevolgd afgerond. Gedreven in haar werk als communicatie-adviseur. Voormalige leerlinge van SG Stevensbeek, klas 1996.

In 2010 getrouwd met haar grote liefde Stijn van Dijk. Droomt net als ieder ander mens van een prachtig en gelukkig leven waar gezondheid een vanzelfsprekend onderdeel van is. Doch dat laatste bleek voor Anne niet het geval, waardoor het zo gewenste levensgeluk onder grote druk staat. Anne wist namelijk al lang dat er iets niet goed zit in haar hoofd. Op zoek naar een diagnose stuit ze op een blog van een lotgenoot. Meteen wist ze wat ze had: CCI/AAI. Instabiele en bewegende bovenste wervels, die zorgen voor ernstige klachten in nek, schouders en rug. Maar er is helaas nog veel meer aan de hand: overgevoeligheid voor licht en geluid, darmproblemen, oorsuizen, bloedarmoede, maagslijmvliesontsteking, een middenrifbreuk, brandend maagzuur, artrose, psoriasis, vitiligo, blaasproblemen en astma. De klachten stapelden zich door de jaren heen op. Een welhaast eindeloze gang naar artsen en specialisten. Bezoek ontvangen is zwaar, hoogstens twee personen per week. TV kijken bijna onmogelijk. Hartverwarmend echter de talloos vele uiterst positieve en schitterende reacties op haar crowfundingsactie. Dat maakt haar uiterst dankbaar.

In oktober van dit jaar wordt Anne 40. Haar grote droom nu is om dan op de operatietafel in Barcelona te liggen om opnieuw geboren te worden, waardoor ze weer in een rolstoel kan en winkelen met haar moeder Ans in het centrum van Boxmeer.

Jij helpt toch ook om Anne’s droom naar meer levenskwaliteit te realiseren?

S.F. Nar