IKIGAI

Column S.F.Nar
vrijdag 19 juli 2019


Voor me ligt het boek ‘Ikigai.’ Een geschenk voor mij. Als ondertitel “De Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven.” Nou daar wil jij best graag, zo veronderstel ik, meer over weten. Of niet soms? Het boek verscheen eind 2016 op de markt. Auteurs zijn twee Spanjaarden uit de nog immer opstandige Catalaanse stad Barcelona, die elkaar in Tokio ontmoet hebben in een van die piepkleine café ’s waarvan de stad vergeven is. Het begin van een vriendschap, die vruchtbaar uitmondde in onder meer dit boek. Wat is het geheim van een lang tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa, het leiden? Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen, vooral vrouwen, dan waar ook ter wereld. Om precies te zijn 25 per 100.000 inwoners, aanzienlijk hoger dan het mondiale gemiddelde. Een Japans gezegde luidt dan ook: “Alleen wie bezig blijft wil honderd worden. “

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigia. Wellicht dat een filosoof uit Frankrijk deze term zou vertalen in raison d’être. Ikigia is verborgen in ons binnenste en het vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dringen. En het te vinden.

Op onze wereld bestaan diverse zogenaamde Blauwe Zones. Plekken op aarde waar de mensen het oudst worden. Volgens Dan Buettner, een journalist van National Geografic, zijn er vijf van die Blauwe Zones op onze aardbol: 1. Okinawa in Japan, vooral het noordelijk deel van het eiland. 2. Sardinië en dan in het bijzonder de provincies Nuoro en Ogliastra in Italië. 3. Loma Linda in Californië (USA) met name de groep Zevendagsadventisten. 4. Het schiereiland Nicoya te Costa Rica. En tenslotte 5. Ikaria te Griekenland, een eiland vlak voor de Turkse kust.
Volgens wetenschappers die het leven in deze vijf Blauwe zones vergeleken zijn de sleutels tot een lang leven: voeding, beweging, het hebben van een doel in je leven, en een sterk sociaal netwerk, dat wil zeggen veel vrienden en familieleden. De gemeenschappen richten hun tijd prima in zodat minder stress kans krijgt om te rijpen. Ze eten weinig vlees en bewerkt voedsel en drinken met mate alcohol. Ze doen ook niet aan extreme lichaamsoefening, maar wandelen veel en werken in hun moestuin. Ze gaan ook liever lopen dan met de auto. En ze tuinieren allemaal, wat zorgt voor de matige intensieve dagelijkse beweging. Bij voeding moet je vooral denken aan groente, tofu, vis(drie keer per week), zoete aardappel en groene thee. Naast gezonde producten en veel antioxidanten geldt ook: vul de maag tot maximaal 80%. Serveer voedsel dus op kleine bordjes of in kleine schaaltjes. Okinawanen nemen dagelijks zo’n 1800-1900 calorieën in en hun BMI schommelt tussen de 18 en 22. In de VS daarentegen ligt het gemiddelde rond de 26-27. Daar is obesitas vaak Koning.

Tenslotte 10 adviezen voor een langer, gezonder en gelukkiger leven. Geheel gratis. Wellicht kun je er wat mee. 1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen. Blijf waardevolle zaken doen , ook na je officiële arbeid. 2. Doe rustig aan. Haast is omgekeerd evenredig met de kwaliteit van leven. 3. Eet je niet helemaal vol. Eet minder dan de honger of trek die jij hebt. 4. Omring je met goede vrienden: een prima gesprek, wissel anekdotes uit, vraag advies, maak lol, deel met elkaar en droom. 5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag of die van je partner. Zo kunnen ook gelukshormonen aangemaakt worden. 6. Lach. Met een vriendelijke uitstraling maak je vrienden en raak je zelf ontspannen. 7. Zoek de natuur op om de batterijen van je geest op te laden. 8. Bedank jouw (voor)ouders, de natuur en je levenspartner. 9. Leef in het nu. Treur niet langer om wat was. Alles wat je hebt is de dag van vandaag. Wees niet bang voor de toekomst. 10. Volg Ikigai: in je zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven tot het einde van jouw dagen. En als een extra advies 11. Relativeer met humor. Benadruk de betrekkelijkheid van het leven. Lach vooral ook om jezelf.
Ikigai is eigenlijk niets anders dan levenskunst.

S.F. Nar