Als rechts groeit, gaat links blaffen

Column S.F.Nar
vrijdag 12 april 2019


In De Gelderlander van dinsdag 9 april jl. stond een lezenswaardig artikel over Links Activisme (rechtszaak): “Als rechts groeit, gaat links blaffen” Over de vrouw die Baudet bedreigde door bijna drie weken geleden in Amsterdam ‘paf’ te roepen. De Nijmeegse lijkt verbonden aan de Anti Fascistische Aktie. Zij werd aangehouden bij het voormalige krakersbolwerk De Grote Broek te Nijmegen. Ook wel genoemd ‘de huiskamer’ van links-radicaal Nijmegen. “Het merendeel van deze groep is,“ zo vertellen oud-sympathisanten, “hoogopgeleid, jonger dan 50 en leeft van een uitkering. Drugsgebruik tiert er welig. Een welhaast sektarisch gebeuren. Het zijn je beste vrienden totdat je net een iets afwijkende mening hebt.“

Een wat lange inleiding om wat kanttekeningen te maken bij de verkiezingsuitslag van ruim 3 weken geleden. Op woensdag 20 maart werd er gestemd voor de Provinciale Staten, en dus getrapt voor de Eerste Kamer in de komende maand mei, en de Waterschappen. Als geograaf was ik vooral geïnteresseerd in de uitslag met alle gemeenten weergegeven op een kaart van Nederland met daarin in kleur de grootste partij per gemeente. In de vijf gemeenten van het Land van Cuijk en de drie van Maasduinen was dat het CDA. Doch kijk je naar de 12 provincies dan zie je een duidelijk ander beeld. De grote overwinnaar Forum voor Democratie (FvD) haalde vooral veel stemmen in de drie provincies van West Nederland, dicht bevolkt met diverse grote steden. Vooral in de randgemeenten van die grote steden werd FvD de grootste. Maar ook in diverse gemeenten van Groningen, Flevoland, Overijssel Gelderland, Noord Brabant en Limburg was dat zo. De VVD speelde de hoofdrol in vele, wat minder grote steden en vooral op het verstedelijkt platteland. Het CDA was nog steeds de dominante partij op het platteland. Groen Links heerste in steden als Amsterdam, Alkmaar Haarlem, Amersfoort, Utrecht, Zwolle, Deventer, Arnhem en Nijmegen. Zeker D’66, maar ook de PvdA, behalve in Noord Nederland, speelden geen hoofdrol dit keer. Ook de PVV werd een stuk kleiner, doch behield de meerderheid in vier gemeenten in Zuid Limburg.

Ik ga nu wat vragen stellen. Aan jullie en aan mijzelf. Antwoorden vind ik nog niet zo relevant. Wel goed nadenken en fel discussiëren daarover met Socratische diepgang. Zou Nederland gebaat zijn bij een democratie met slechts 7 politieke partijen? Of is 4 wellicht zelfs nog beter? Zou Nederland bij verkiezingen voor de Tweede Kamer anders gestemd hebben? En eventueel: waarom dan? Waarom lieten de kiezers zich vooral leiden door landelijke thema’s als het klimaatdebat, het kinderpardon, de migratie en de Europese Unie met zijdelings het Brexitdrama en niet door echte provinciale thema’s? Loopt het tijdperk Mark Rutte en Sybrand Buma ten einde? Is Thierry Baudet de natuurlijke opvolger van Pim Fortuyn? En FvD de ware erfgenaam van de LPF en niet de PVV? Is de rol van Wilders en zijn beweging de PVV tanende? Is FvD een heus gevaar voor onze land met thema’s als migrantenstop uit zeker Islamitische landen, het ontkennen van een klimaatprobleem, Nexit en de keuze voor de witte mens, vooral de man? Betekent de doorbraak van FvD werkelijk “Een nieuwe lente, een nieuwe geluid”? Waarom is zo’n 10 tot 20% van het electoraat ontevreden over Nederland? Zijn dat louter proteststemmen of is er iets anders aan de hand? Is er in ons land wel blijvende ruimte voor het genuanceerde, soms wat saaie en van compromissen vergeven politieke midden? Is Thierry Baudet een ware, gevaarlijke retoricus die de massa uitstekend kan bespelen? Berust de titel van deze column op waarheid: “Als rechts groeit, gaat links blaffen? En geldt deze hypothese soms ook andersom? Aan de slag zou ik willen zeggen. Als de Uil van Minerva, het Romeinse equivalent van de Griekse Uil van Athene. Of als Uil van Boxmeer, Cuijk of Gennep. Vooral wijsheid is gevraagd. En ik discussieer graag mee.

S.F. Nar