Even pauze… neem jij die ook?

Column door Nicole Meijer
vrijdag 1 juli 2022


Iedereen heeft een pauze nodig, ook jij! En toch sla je die zo vaak over! Een pauze nemen betekent niet dat je je verantwoordelijkheid ontwijkt. Nee, het betekent juist dat je goed voor jezelf zorgt. Door een pauze te nemen, geef je je hersenen en lichaam de kans om te resetten, te herstellen en om te gaan met de stress van het dagelijks leven.


Geen tijd voor een pauze door hoge werkdruk, een deadline, een dringend verzoek van een klant of die mega lijst van onbeantwoorde mails. Een schuldgevoel ten opzichte van collega’s is ook vaak een reden om geen pauze te nemen. Of sla jij die pauze over omdat het je carrière mogelijk in de weg zal staan; je baas gaat tenslotte ook altijd door, die vindt er vast iets van als je regelmatig een pauze neemt. 

Alle ballen in de lucht houden, zowel thuis als op het werk. Je overal verantwoordelijk voor voelen, de lat onrealistisch hoog leggen, vooral alles zelf willen doen en over je eigen grenzen gaan totdat je er (bijna) bij neervalt.


Je lichaam reageert op stress en geeft signalen af. Jij bepaalt zelf of je naar die signalen luistert en daar iets mee doet. Langdurig aanhoudende stress heeft een negatief effect op je fysieke en mentale welzijn met het risico overspannen en opgebrand te raken. Ieder mens reageert op een unieke manier op stress, maar er zijn waarschuwingssignalen die voor iedereen van toepassing zijn. Signalen die aangeven dat je écht een pauze nodig hebt: moeite met concentreren, gebrek aan energie, gebrek aan motivatie, cynisme over je werk, vaker ziek worden, slecht humeur, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn, slechte prestaties op het werk, slaapstoornissen, terugtrekken van vrienden, familie of collega’s, drugs of alcohol gebruiken om met stress om te gaan. 


Hoog tijd om te erkennen hoe cruciaal pauzes zijn voor je mentale en fysieke gezondheid! Pauzes zijn als slapen en eten. Je kunt ze niet overslaan als je goed wilt blijven functioneren. Dat geldt zowel privé als op je werk. Neem die pauze en zorg goed voor jezelf!