De stilte als sleutel, luister naar je hart

Column door Nicole Meijer
woensdag 11 oktober 2023


Ken je dat gevoel? Het gevoel van continu rennen, van deadlines en verplichtingen, tot het punt dat je niet meer weet waar je eigen grenzen liggen? Daar zijn we allemaal weleens geweest, uitgeput en uit balans.


Te vaak vergeten we te pauzeren om te voelen wat er echt in ons omgaat. We zijn zo gewend om in ons hoofd te leven, om alles te analyseren en te beredeneren. Pas als we uitgeput zijn en over onze grenzen zijn gegaan, realiseren we ons dat er iets moet veranderen. Maar hoe?


Het begint met luisteren. In stilte. Stilte is niet alleen de afwezigheid van geluid, maar ook de ruimte om écht te kunnen luisteren, naar wat er in jou gebeurt en wat je hart je te vertellen heeft. Je hart is geen luidruchtige schreeuwer. Het is een zachte fluisteraar, een stem die geduldig wacht tot je de tijd neemt om te luisteren. Het spreekt in momenten van rust en stilte, als jij even stilstaat en ademt.


Door te vertragen en stil te staan geef je jezelf ruimte om van je hoofd naar je gevoel te gaan. Sta jezelf toe om deze gevoelens te ervaren, zonder oordeel, zonder weerstand. Vaak vermijden we onze gevoelens, uit angst voor de pijn die ze kunnen brengen. Maar juist in die gevoelens ligt de kracht om te helen en te groeien. Durf jezelf toe te staan om te voelen, om te huilen, te lachen, te rouwen. Wanneer je deze gevoelens omarmt, open je langzaam de deur naar je hart en verbind je met jezelf. Verbinding met jezelf betekent in contact komen met je innerlijke gevoelens, behoeften en verlangens. Het vraagt om stil te staan bij wie je werkelijk bent en wat je nodig hebt. Durf jezelf de vragen te stellen die er toe doen. Wat drijft je? Wat maakt je gelukkig? Waar ligt je passie?


Je hart is een kompas dat je wijst naar wat écht belangrijk is. Het is de kern van je intuïtie. Luisteren naar je hart geeft je de moed om je eigen pad te volgen, zelfs als logica je een andere kant op stuurt.


Dit proces van zelfontdekking is niet altijd gemakkelijk. Het kan betekenen dat je de confrontatie aangaat met je angsten, twijfels en onzekerheden. Maar juist hierin ligt de groei. Door jezelf te leren kennen, leef je authentieker, durf je jezelf te zijn, zonder je te laten leiden door de verwachtingen van anderen. Het bevrijd je van de last van het altijd ‘perfect’ moeten zijn en geeft een gevoel van vrijheid.


Dus, geef jezelf toestemming om stil te zijn en luister naar het fluisteren van je hart. Wat vertelt het jou?