Groot Gewaagd Plan

Column door Erik Jansen
dinsdag 11 februari 2020


Twee weken geleden presenteerde communicatieadviesbureau Di-visie een idee voor het zichtbaar maken van het Romeinse verleden van Cuijk. Het is een Groot Gewaagd Plan geworden, met een interessante beschouwing over hoe en waarom het centrum van Cuijk aantrekkelijker kan worden, met slim benutten van wat tot op heden nauwelijks bekendheid genoot én met gedurfde vergezichten. Dat alles met als doel om de inderdaad bijzondere Romeinse geschiedenis van Cuijk letterlijk aan de oppervlakte te brengen.
Het is niet moeilijk om argumenten te bedenken die er voor pleiten dit plan vooral niet uit te voeren. ‘Te duur’. ‘Te ambitieus’. ‘Te risicovol’.
Maar weet dan ook dat zonder Grote Gewaagde Plannen onze wereld er niet zo had uitgezien. Geen auto’s, geen internet, geen kranten zelfs.
Als Louis Jansen na de Tweede Wereledoorlog niet burgemeester van Cuijk was geworden en had doorgepakt met voor die tijd revolutionaire besluiten, dan was Cuijk wellicht nog steeds een weliswaar pittoresk, maar ook onbeduidend dorpje van 5.000 inwoners geweest.
Als Wimke ‘de Körver’ Hendrix niet zijn ondernemershart had laten spreken, dan had buiten het Land van Cuijk nu waarschijnlijk niemand van Boxmeer gehoord. In plaats daarvan is Boxmeer een industriegemeente geworden met multinationals waar tot in het Verre Oosten en Amerika met groot respect over wordt gesproken. Met dank aan de doorzettingskracht van één man, Wimke de Körver.
Wil je van serieuze toeristische betekenis worden en de daarmee samenhangende economische bedrijvigheid een stevige impuls geven, dan is moed nodig. De durf om je te onderscheiden en om nieuwe iconen te bouwen.
Di-visie heeft goed begrepen dat de tijd daarvoor rijp is. Steeds meer toeristen gaan binnen Nederland op zoek naar nieuwe, authentieke bestemmingen. Plekken waar het bijzondere van een regio of dorp nog zichtbaar is én beleefd kan worden. Zoals het enige museum ter wereld waar je dwars doorheen kunt fietsen (Oorlogsmuseum Overloon). Of een ontdekkingstocht door het oudste cultuurlandschap van Nederland (Maasheggen UNESCO).
De vraag is of de gemeentebestuurders het plan van Di-visie durven te omarmen. Laten we hopen dat ze een onomwonden ‘ja’ of ‘nee’ uitspreken en dat er niet een halfslachtig politiek compromis uitrolt. Want dan weet je zeker dat het niks wordt.

Erik Jansen
toeristisch manager
Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk

Deze column is eerder verschenen in De Stier en in De Bok van 31 januari 2020.