Nieuw jaar, nieuwe kansen

Column door Erik Jansen
vrijdag 10 januari 2020


Op de eerste plaats de beste wensen voor 2020. Dat het voor u, en voor iedereen die u dierbaar is, het jaar mag worden waar u op hoopt!
2020 Vormt niet alleen de start van een nieuw decennium, het wordt ook een jaar waarin velen van ons gaan proberen hun lat weer iets hoger te leggen. Dat geldt ook voor veel toeristische ondernemers en organisaties in het Land van Cuijk.
In deze en de volgende column beschrijf ik vier trends, die op de toeristische bedrijven afkomen en waar ook of juist in het Land van Cuijk op kan worden aangehaakt.
De eerste en misschien ook wel belangrijkste trend is dat steeds meer Nederlanders vaker op vakantie gaan. Zij combineren hun zomervakantie met een of twee korte vakanties in het voor- of najaar.
Om de drukte in de bekende toeristenoorden te ontvluchten gaan ze meer en meer op zoek naar nieuwe bestemmingen. Voorwaarde is dat dat veelal bijzondere, maar vooral ook authentieke bestemmingen zijn. Dat wat er te beleven valt moet passen bij de plek waar je op dat moment bent.
Tijdens die shortbreaks willen toeristen graag overnachten in de luxe, onderscheidende en duurzame overnachtingsaccommodaties. Het Land van Cuijk heeft wat dat betreft veel te bieden. Denk aan bijvoorbeeld Slapen tussen de Schapen bij De Nieuwenhof in Mill, een nachtelijk verblijf in een vliegtuig bij City Resort Hotel of overnachten in een ecolodge op Landgoed De Barendonk in Beers.
Een andere trend is bezinningstoerisme. Waar velen van ons tijdens hun vakantie in Frankrijk of Italië regelmatig een kerk of een klooster binnenlopen, is er ook in Nederland een toenemende interesse om religieus erfgoed te bezoeken. Sterker, kerken en kloosters worden steeds vaker de aanleiding om naar een stad of regio te gaan. Als in combinatie met bijvoorbeeld horeca en verblijfsaccommodaties een aantrekkelijk arrangement wordt gemaakt, kan een religieus gebouw zomaar een bestemming op zichzelf worden. Ook in het Land van Cuijk, waar veel historische kerken en kloosters staan.
Voorwaarde is wel dat die religieuze gebouwen ook daadwerkelijk toegankelijk zijn voor toeristen. Dat laatste is links en rechts nog wel een, overigens begrijpelijke, uitdaging.

Erik Jansen
toeristisch manager
Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk


Deze column is eerder verschenen in De Stier en in De Bok van 3 januari 2020.