We weten het niet

Column door Erik Jansen
vrijdag 10 januari 2020


 Wij kregen onlangs de vraag of wij wisten hoeveel toeristen afgelopen jaar naar het Land van Cuijk zijn gekomen. Waar ze vandaan komen. En of het er meer waren dan in het jaar ervoor.
De antwoorden op die feitelijke vragen moeten we helaas schuldig blijven. Nergens wordt voor het Land van Cuijk vastgelegd hoeveel toeristen er zijn geweest. Nog los van de vraag of je dat redelijkerwijs kúnt vastleggen. Want hoe registreer je bijvoorbeeld al die fietsers en de wandelaars die voor een dagje naar hier komen?
Uiteraard spreken we ondernemers en beluisteren wij een breed gedeeld enthousiasme over het afgelopen toeristische seizoen. Het lijkt er dus op dat ook het Land van Cuijk profiteert van de landelijke en provinciale ontwikkelingen. Zo stiekem begint toerisme een serieuze sector van belang te worden. Zo is de bijdrage van toerisme aan het bruto binnenlands product inmiddels net zo groot als die van de bouwsector en tweemaal zo groot als de agrarische sector.
De groei blijft. Zo kwamen er in juli en augustus alleen al, in vergelijking met een jaar eerder, 13% meer toeristen naar Brabant. Opvallend daarbij is de toename van het aantal Duitse gasten. Brabant was deze twee maanden de snelst groeiende Nederlandse provincie voor bezoekers uit Duitsland.
Anders dan in de kustprovincies, waar Duitsers ‘s zomers vaak enkele weken verblijven, is Brabant vooral een bestemming voor een kort verblijf van gemiddeld drie dagen. Dat past ook in ons beeld dat het Land van Cuijk interessant is voor Duitse toeristen, die rondom feestdagen op zoek zijn naar een aantrekkelijke shortbreak. Daar zetten we dus ook komend jaar op in. Met deelname aan beurzen, maar ook met perspublicaties en wellicht deelname aan een Brabantbrede Duitslandcampagne.
Dat ook toeristische bedrijven in het Land van Cuijk vruchten gaan plukken van al deze inspanningen, dat lijkt wel zeker. Alleen hoeveel én welke vruchten, dat moeten we nog zien uit te vinden.


Erik Jansen
toeristisch manager
Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk


Deze column is eerder verschenen in De Stier en in De Bok van 20 december 2019