De magie van De Maasheggen

Column door Eefke Peeters
maandag 6 maart 2023

Welkom in De Maasheggen, een van de meest betoverende en fascinerende plekken in heel Nederland! Hier ervaar je het wonderlijke van de natuur, terwijl je wordt ondergedompeld in het rijke erfgoed op het Nederlandse platteland.


Magische plek

De Maasheggen is een uniek gebied, waar rivier de Maas kronkelt tussen de prachtige zandige oevers en weelderige uiterwaarden. Het landschap is doordrenkt van de menselijke interactie met de natuur, waardoor het is gevormd tot een ongeëvenaarde en magische plek. 

Misschien wel dé grootste attractie van De Maasheggen zijn de prachtige heggen, die oprijzen als groene muren die het landschap doorkruisen. Deze creaties zijn gemaakt van een scala aan verschillende soorten struiken en bomen, zoals meidoorn, sleedoorn, vlier en wilg, en bieden niet alleen bescherming tegen de wind en erosie, maar zijn ook belangrijke ecologische corridors voor dieren. Door deze natuurlijke, kilometerlange beschutting en bescherming van gevlochten heggen komen hier veel bijzondere en zelfs met uitsterven bedreigde dier- en plantensoorten voor. 


Verken De Maasheggen

Je kunt De Maasheggen verkennen door te wandelen of te fietsen langs de talloze routes die er te vinden zijn. Dit kun je doen onder de begeleiding van een bevlogen groeter. Boek een rondleiding - Maasheggen UNESCO.


Maar ook door het volgen van een aantal bijzondere fietsroutes die het ontdekken meer dan waard zijn. Zo heb je een 18 kilometerslange route genaamd het Duvelsklökse. De legende gaat dat ooit tijdens een kerstnacht de duivel danste rondom de torenspits in Sambeek. Stap op je fiets en zoek mee naar een klokje dat verdween. Spits je oren, misschien hoor je het ergens luiden … Duvelsöklökske van Sambeek - Maasheggen UNESCO.

Ook is er de Fabelroute, hier maak je kennis met avontuurlijke dieren en hun belevenissen in het Maasheggengebied tijdens een fietstocht van 15 kilometer. (Fabelroute - Maasheggen UNESCO)

Maar ook Kunstroute Kapellenbaan (Kunstroute Kapellenbaan - Maasheggen UNESCO) en de Romeinse weg zijn absolute aanraders. (Romeinse weg - Maasheggen UNESCO


Rijke historie

Het landschap van Maasheggen ademt de sfeer van geschiedenis. Elke boom, struik en weiland heeft zijn eeuwenoude verhaal te vertellen, waardoor het lijkt alsof de tijd hier honderd jaar geleden is blijven stilstaan. Ieder jaar vieren we hier ook het NK Maasheggenvlechten. Dit wordt gehouden op de tweede zondag in maart. Hier wordt gestreden om de Gouden Hiep, maar dat niet alleen. Het evenement staat in het teken van het onderhoud van de heggen. Naast dat er door de verschillende teams een flink stuk Maasheggen worden gevlochten is het ook echt een gezellige en boven alles informatieve dag. Er komen duizenden bezoekers af op dit gezellige evenement om te kijken naar het vlechten, voor de gezelligheid, maar ook omdat zij zich bewust zijn van de (historische) waarde van de Maasheggen. Niet voor niets heeft De Maasheggen sinds 2028 de status van UNESCO Man and Biosphere. Geen werelderfgoed waarin alles moet blijven wat het was, maar een biosfeergebied waar mens en natuur optimaal samengaan én waar ontwikkeling vanzelfsprekend is. Met deze statustoekenning is De Maasheggen, als enige in Nederland, onderdeel geworden van een wereldwijd netwerk van meer dan 650 UNESCO biosfeergebieden in 120 verschillende landen. 


Kom naar het NK Maasheggenvlechten!

Naast het vlechten zullen er ook diverse andere activiteiten plaatsvinden op de wedstrijdlocatie en bij manege de Sprong Vooruit. De Sprong Vooruit heeft sinds dit jaar een organiserende rol in het Nederlands Kampioenschap. Voor volwassenen, maar vooral voor kinderen zal er van alles te beleven zijn op 12 maart. De toegang tot dit evenement is gratis. Vanaf 11.00 tot 16.00 uur kunnen toeschouwers de vlechtteams aan het werk zien. Meer weten over het NK?

NK Maasheggenvlechten 2023 - Maasheggen.nl


Must see!

De Maasheggen zijn een must-see bestemming voor iedereen die op zoek is naar avontuur, natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed. Het is de perfecte plek om even te ontsnappen aan het dagelijks leven en te genieten van alles wat deze prachtige plek te bieden heeft. We kunnen niet wachten om je te verwelkomen in de adembenemende Maasheggen!

Meer weten over De Maasheggen? Welkom in de Maasheggen - Maasheggen UNESCO


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie