Zoete overval

Column door Eefke Peeters
donderdag 20 januari 2022

Worden jullie ook zo somber van het nieuws? Het lijkt wel of er niets anders op de wereld gaande is dan besmettingen, heftige ongelukken, moorden en seksuele schandalen. Naast dat het weinig energie geeft, lijkt het ons ook af te stompen qua empathie. 


Ik luister tegenwoordig ook nog maar met een half oor. Toen hoorde ik iets ‘leuks’ tijdens het nieuws. En dat zegt eigenlijk alles over de deprimerende toon van het nieuws. 


Er was een bestelbusje vol met vermoedelijk gestolen snoep aangehouden. Wat er werd aangetroffen waren: 20 zakken blauwe M&M's, 47 zakken gele M&M's, 46 zakken bruine M&M's, 97 potjes kauwgum van Mentos, 11 zakken walnoten, 63 zakken pistachenoten gezouten, 228 zakken pistachenoten ongezouten en 12 potten oploskoffie. De mannen werden aangehouden tijdens hun snoepreisje en beweerden alles gekocht te hebben, maar hadden geen bonnetjes. Dat zou natuurlijk kunnen, ik hoef ook nooit een bonnetje van de supermarkt. En ook ik neem wel eens meer M&M’s mee dan goed voor me is. 


Maar ik vroeg me de rest van de dag af waarom ik dit als leuk nieuws bestempelde? Iets stelen is nooit grappig. Misschien is het omdat ik zo in plaatjes denk. Vier stoer uitziende mannen met bivakmutsen en wapens die elkaar een high five geven wanneer ze met gevaar voor eigen leven 47 zakken gele M&M’s buit heeft gemaakt. En dan de grootste vraag. Riepen ze; ‘Snoep of je leven?’ Wat ik me ook afvraag is: hebben ze dit gestolen voor de verkoop of voor zichzelf? Nu denk je misschien; wat maakt dat uit? Maar ik vind het wel wat uitmaken. Ze waren waarschijnlijk echt op de hoogte van de waarde van ongezouten pistachenootjes. En dan bedoel ik niet de financiële waarde maar de voedingswaarde.  


Want deze relatief slanke nootjes bevatten naast essentiële macronutriënten ook allerlei vitamines en magnesium, kalium, selenium, calcium, ijzer en zink. Nu ik dit zo typ vraag ik me af of deze snoeproof geen reclamestunt is van M&M’s, Mentos en de woordvoerder van de noten vereniging die voornamelijk pistachenootjes moest promoten. Waarom ik dat denk? Nou, de oploskoffie bracht me op dit spoor. Want als zij dit zouden kopen voor eigen behoefte dan vind ik oploskoffie wel heel erg verdacht… Of ze hebben dit geconfisqueerd om een mokka Panna Cotta te maken. Dat zou een hoop verklaren! 


Lees meer blogs/columns | Terug naar Toerisme & Recreatie